Overslag Zeehavens Amsterdam licht gestegen

De overslag in de Zeehavens Amsterdam, de havens langs het Noordzeekanaal, is het eerste halfjaar licht gestegen. Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar groeide de overslag met 0,5 procent naar ruim 46 miljoen ton.

Containers gevuld met spullen voor het Holland Heineken House worden in de haven van Amsterdam op een schip geladen voor vertrek naar Londen. Beeld ANP
Containers gevuld met spullen voor het Holland Heineken House worden in de haven van Amsterdam op een schip geladen voor vertrek naar Londen.Beeld ANP

De lichte groei werd vooral veroorzaakt door de extra overslag van olieproducten, maakte het havenbedrijf vandaag bekend.

De havens in het Noordzeekanaalgebied bevinden zich in Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. De totale overslag van de Amsterdamse haven komt in het eerste halfjaar uit op 38 miljoen ton, een stijging van 1,5 procent ten opzicht van het eerste halfjaar in 2011.

In de haven van IJmuiden daalde de overslag met ongeveer 2 procent naar 8,1 miljoen ton. In de veel kleinere havens van Beverwijk en Zaanstad werd ruim een kwart minder overgeslagen.

Algemeen directeur Dertje Meijer is hoopvol over de rest van het jaar. 'De crisis is voor een aantal relevante sectoren nog niet ten einde, maar mogelijk kan de haven verder gaan profiteren van de voorzichtige economische groei die wordt verwacht.' Amsterdam is na Rotterdam, Antwerpen en Hamburg de vierde haven van West-Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden