'Overslag haven zal verdubbelen'

Foto: Amaury Miller Beeld
Foto: Amaury Miller

AMSTERDAM - De Amsterdamse haven zal over twaalf jaar twee keer zo veel vracht overslaan dan nu. In het jaarverslag over 2007 voorspelt havendirecteur Hans Gerson dat in 2020 125 miljoen ton zal worden verladen in Amsterdam, een stijging van gemiddeld vijf procent per jaar. Vorig jaar was dat 65 miljoen ton. Die groei is mogelijk zonder de haven sterk uit te breiden, aldus Gerson. Wel hangen zulke groeicijfers af van de snelle bouw van een nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden, die 650 tot 800 miljoen euro kost. Het havenbedrijf verwacht dat het rijk daar deze zomer nog de knoop definitief over doorhakt, zodat de sluis in 2015 klaar is.

De Amsterdamse haven begint vol te raken. Vorig jaar werd 83 hectare nieuw haventerrein uitgegeven aan bedrijven. De helft daarvan betrof bestaande terreinen die opnieuw zijn ontwikkeld. Zo is het afgelopen jaar het terrein waar voorheen Nissan was gevestigd opnieuw ingedeeld, waardoor daar onder meer plaats is voor de overslag van hout- en papierproducten.

Daarnaast rekent de havenexploitant er nog altijd op aan de Afrikahaven zowel een nieuwe kolenterminal van overslagbedrijf Rietlanden als een benzineoverslag van Vopak te kunnen bouwen. Deze maand kondigde containerbedrijf Ceres al aan rekening te houden met uitbreiding aan de Afrikahaven.

In de eerste drie maanden van dit jaar werd in het Westelijk Havengebied 18 miljoen ton vracht overgeslagen, acht procent meer dan een jaar eerder. Vooral de overslag van olieproducten steeg sterk.

Omdat de staalfabrieken van Corus minder kolen nodig hadden, daalde de overslag van steenkool ruim twaalf procent. Daardoor kwam de stijging van de overslag langs het hele Noordzeekanaal met nog geen drie procent veel lager uit dan in Amsterdam. (HET PAROOL)

Foto

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden