Overslag Amsterdamse haven groeit flink

De Amsterdamse haven heeft in het eerste halfjaar 42,1 miljoen ton goederen verwerkt, 4,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Inclusief de overslag in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad steeg de totale overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied met 5,4 procent tot 51 miljoen ton. Dat maakte exploitant Havenbedrijf Amsterdam dinsdag bekend.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

De groei van de overslag in Amsterdam is voornamelijk te danken aan olieproducten. Daarvan werd 21,2 miljoen ton verwerkt, 6,8 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee bevestigt Amsterdam zijn positie als belangrijke benzinehaven, zegt het Havenbedrijf. Ook de overslag van kolen liet groei zien, met 5,1 procent tot 10,3 miljoen ton.

Niet op alle fronten werden betere resultaten gehaald. Zo daalde de overslag van agribulk, zoals granen en meststoffen, met 2,7 procent tot 4,7 miljoen ton.

Ook het aantal zeecruiseschepen dat aanmeerde in Amsterdam liep terug. Het waren er in totaal 55 tegen 64 in het eerste halfjaar 2013. Deze daling heeft volgens het Havenbedrijf met de zeesluis te maken die te klein is voor de nieuwste categorie cruiseschepen. In november beslist de gemeente Amsterdam over de vervroegde aanleg van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden.

'2014 is veelbelovend begonnen met opnieuw een flinke groei van de overslag. Over de tweede helft van het jaar zijn we optimistisch, maar ook realistisch. Als grote benzinehaven zijn we gevoelig voor de ontwikkelingen op de internationale energiemarkt die dynamisch en onvoorspelbaar is, waarbij de huidige wereldwijde ontwikkelingen ook een rol spelen', aldus president-directeur Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam in een verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden