Overslag Amsterdam groeit dankzij kolen en benzine

De overslag in de haven van Amsterdam is het afgelopen jaar drie procent gegroeid tot 74,8 miljoen ton. In 2010 kromp de Amsterdamse overslag nog licht.

Amsterdam is de grootste benzinehaven van Europa en strijdt met Houston en Singapore om de nummeréénpositie in de wereld. © anp Beeld
Amsterdam is de grootste benzinehaven van Europa en strijdt met Houston en Singapore om de nummeréénpositie in de wereld. © anp

Begin 2011 voorspelde Haven Amsterdam nog dat de goederenstroom helemaal niet zou groeien, maar al in het eerste halfjaar zette de groei in. Na juli werd volgens voorlopige cijfers van het havenbedrijf in Amsterdam 5,5 procent meer overgeslagen. Dat is vooral te danken aan de toevloed van benzine en de aan- en afvoer van kolen.

De benzine-overslag groeide mede doordat Vopak in oktober zijn nieuwe terminal aan de Afrikahaven opende, waar 1,2 miljoen ton kan worden opgeslagen

Mede daardoor groeide de overslag van olieproducten in Amsterdam
negen procent tot ruim 37 miljoen ton. Amsterdam is de grootste benzinehaven van Europa en strijdt met Houston en Singapore om de nummeréénpositie in de wereld.

De overslag van kolen nam eveneens negen procent toe, tot 15,5 miljoen ton. Eerder liet Rotterdam ook een groei van de kolenoverslag zien. Dat heeft te maken met de groeiende vraag naar steenkool
- veelal afkomstig uit Brazilië, Australië en Zuid-Afrika - voor industrie en energiesector in Duitsland.

Containersector zakte verder in
Door het Duitse besluit te stoppen met kernenergie, naar aanleiding van de kernramp in het Japanse Fukushima, moeten de kolencentrales in het land meer energie produceren.

Onder druk van de economische crisis nam de overslag van landbouwproducten, de derde grote goederenstroom, twaalf procent af tot acht miljoen ton.

De containersector zakte verder ineen. Er werd het afgelopen jaar 600.000 ton in containers overgeslagen. In topjaar 2008, toen Ceres (nu ACT) nog in bedrijf was, bedroeg de containeroverslag bijna vier miljoen ton.

In de andere havens langs het Noordzeekanaal was de groei wat bescheidener. Tezamen verwerkten Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad in 2011 92 miljoen ton, twee procent meer dan in 2010.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden