Overnamestrijd AkzoNobel gaat nieuwe fase in

De overnamesoap rond AkzoNobel verplaatst zich komende week naar de rechtszaal.

CEO Ton Buchner en de voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans van AkzoNobel. Beeld anp
CEO Ton Buchner en de voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans van AkzoNobel.Beeld anp

Het verf- en chemieconcern moet zich maandag bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam melden, in een zaak aangespannen door de activistische investeerder Elliott Advisors. Het belooft een rumoerige zitting te worden.

Op AkzoNobel wordt al enige tijd gejaagd door de Amerikaanse verfproducent PPG Industries. Het concern uit Pittsburgh is inmiddels al drie keer door Akzo de deur gewezen. Dat is tegen het zere been van Elliott, de aandeelhouder vindt dat de raad van commissarissen en de raad van bestuur de voorstellen PPG niet serieus neemt. En dat is volgens Elliott de schuld van Antony Burgmans, de voorzitter van de raad van commissarissen. Elliott eist dan ook dat de rechter een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeenroept, waar de positie van Burgmans ter stemming wordt gebracht.

Conclaaf
PPG is dus al drie keer de deur gewezen, maar Akzo zat ook niet stil. De onderneming kwam zelf met een plan naar buiten om de divisie speciaalchemie af te splitsen en fors meer dividend uit te keren. Maar dat bracht Elliott, en ook andere aandeelhouders, niet op andere gedachten. Zij willen dat de bedrijven in ieder geval in conclaaf met elkaar gaan.

Elliott liet het er niet bij zitten en kondigde een gang naar de rechter aan. Maar ook PPG heeft spreektijd gevraagd en gekregen bij de behandeling. Verder zullen andere aandeelhouders zich roeren, grote partijen als Franklin Templeton Investment Funds, Tweedy Browne en Dodge & Cox Funds. Zij zullen ook het woord voeren, of hebben processtukken ingeleverd. Ook het bestuur, de commissarissen en de ondernemingsraad van Akzo krijgen spreektijd.

Terugtrekken
PPG is formeel geen partij in de rechtszaak, maar voert het woord als belanghebbende. "Wij erkennen dat dit een zaak is tussen AkzoNobel en zijn aandeelhouders. We kijken ernaar uit om feitelijke achtergronden te geven indien nodig," zo benadrukte het bedrijf. Maar dat de jagende partij zich in de rechtszaal voegt, is volgens kenners minstens opmerkelijk te noemen.

Inmiddels dringt voor PPG de tijd. De verfproducent uit Pittsburgh heeft volgens bepalingen in de Nederlandse wet nog tot begin juni om een overnamebod direct aan de aandeelhouders van Akzo voor te leggen. Handelaren en analisten denken echter dat het zover niet zal komen, en dat PPG zich zal terugtrekken, in plaats van een vijandige overname uit te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden