Plus

Overnamestrijd AkzoNobel en TMG nadert ontknoping

De overnamestrijd rond zowel AkzoNobel als TMG nadert zijn ontknoping. Donderdag is het voor beide bedrijven erop of eronder.

De overnamestrijd rond zowel AkzoNobel als TMG nadert zijn ontknoping Beeld anp
De overnamestrijd rond zowel AkzoNobel als TMG nadert zijn ontknopingBeeld anp

1. Spannend?

Akzojager PPG heeft tot één seconde voor twaalf uur donderdagavond de tijd om een nieuw bod op AkzoNobel uit te brengen. Daarna valt het doek voor zes maanden gedwongen pauze. Die periode is door financieel toezichthouder AFM vastgelegd om te voorkomen dat overnamegevechten, zoals nu rond Akzo, zich ellenlang uitspinnen.

Telegraaf Media Groep (TMG) houdt donderdag een bijzondere aandeelhoudersvergadering in de Amsterdamse Passenger Terminal. In ­tegenstelling tot Akzo wil TMG juist worden overgenomen, door het Vlaamse Mediahuis. Maar net als bij AkzoNobel moet het in de slag met een rabiate aandeelhouder: Talpa, van John de Mol.

2. Wat nu?

Zowel Talpa als PPG is inmiddels in een achterhoedegevecht gedwongen. De Amerikaanse verfgigant kreeg ­deze week twee keer een tik uit Nederland. Was het maandag de Ondernemingskamer die een verzoek tot ingrijpen bij Akzo van een groep PPG-bevriende aandeelhouders afwees, gistermiddag kreeg het bedrijf het deksel op de neus van toezichthouder AFM voor de eis de deadline twee weken uit te stellen.

PPG kan nu alleen nog een vijandig bod uitbrengen, direct aan de Akzo-aandeelhouders. PPG-topman Michael McGarry liet vorige week al doorschemeren dat dat weleens flink lager kan uitvallen dan de 27 miljard die het nu voor Akzo over heeft.

Het succes van zo'n bod valt nog te bezien. Tot nu is alleen bekend dat zo'n 18 procent van de Akzo-aandelen in handen is van bezitters die er erg graag vanaf willen - dat is de groep aandeelhouders die Akzo tot aan de rechter pijnigt.

De meest rabiate aandeelhouder, Elliot Advisors, zwaait al een tijdje met een zelfbesteld onderzoek waaruit zou blijken dat 99,6 procent van de aandeelhouders naar overname neigt. Akzo rekent zelf simpel: als 18 procent van de aandeelhouders stampei maakt, is er 82 procent die dat niet doet.

3. Zelfde verhaal bij De Telegraaf?

Nee. Talpa kan een overname van TMG door het Mediahuis niet tegenhouden omdat de Vlamingen worden gesteund door de meerderheidsaandeelhouders van De Telegraaf.

Maar het kan met een belang van bijna 30 procent bij de bijeenkomst in PTA donderdag wel flinke golven maken. Weigert De Mol te verkopen aan de Vlamingen, dan zullen die TMG niet volledig kunnen overnemen en een vervelende beursnotering en een bemoeizuchtige grootaandeelhouder moeten accepteren.

4. Wat kunnen Akzo en TMG nu doen?

TMG heeft De Mol als aandeelhouder maar te slikken. En Akzo hoeft helemaal niets meer te doen. Een vijandig bod gaat per definitie buiten bestuur en commissarissen om. Die kunnen aandeelhouders hoogstens adviseren niet op het bod in te gaan.

Maar Akzo kan wel nog iets anders doen: de bevriende stichting AkzoNobel te hulp roepen om een overnamepoging te verzuren. Bevriend is een understatement: de stichting wordt geleid door vier commissarissen van Akzo. Voorzitter is Akzo's president-commissaris Antony ­Burgmans.

De stichting houdt alle 48 prioriteitsaandelen Akzo - die voorrang geven boven alle andere aandelen - en heeft daarmee vetorecht op aanpassingen van de statuten van AkzoNobel en het eerste recht om bestuursleden en commissarissen te benoemen.

Dat betekent dat toplui van Akzo niet kunnen worden afgezet om door een overnemer te worden vervangen door welgevallige ­toplui, ook niet als die overnemer
de meerderheid in handen heeft.

5. Werkt dat?

Het is een behoorlijke gifpil, maar geen definitieve barrière. De ultieme macht om een overname te voorkomen, heeft de stichting AkzoNobel niet; het uitgeven van extra aandelen zodat een overname te kostbaar wordt. Zo wist KPN vijf jaar geleden een vijandige overname door América Móvil te voorkomen.

Dat kan het bestuur van Akzo wel doen: nog tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering heeft dat toestemming gekregen om in voorkomende gevallen 10 procent extra aandelen uit te geven en die in bevriende handen onder te brengen.

Aangezien elke overnemer, dus ook PPG, tenminste 95 procent van de aandelen in handen moet krijgen om een bod te laten slagen, wordt dat dan erg lastig.

Aandeelhouder Elliott zegt de stichting te kunnen ontmantelen: als meer dan 10 procent van de aandeelhouders zich meldt, kan een bijzondere vergadering worden uitgeschreven om de benoeming van de bedrijfstop te bespreken en daarover te stemmen.

6. Akzo blijft Nederlands, TMG wordt Belgisch?

Bij De Telegraaf voert Talpa nu een achterhoedegevecht, maar het kan wel voor aanhoudende onrust blijven zorgen, wellicht in de hoop zich over delen van TMG te kunnen ontfermen.

Voor Akzo en PPG is het na donderdagavond tot 1 december afgelopen. Grote kans dat de Amerikanen tegen die tijd tegen een heel ander Akzo­Nobel aanlopen. De kans is groot dat in die zes maanden de eerder door Akzo aangekondigde opsplitsing van het concern in een verf- en chemiebedrijf zijn beslag heeft gekregen. Als dat voor 1 december lukt, is een overname voor PPG heel wat minder aantrekkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden