Overname Slotervaartziekenhuis onzeker na uitspraak rechter

De rechter zet grote vraagtekens bij de overname van het Slotervaartziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter. Daarmee is het doorgaan van de verkoop onzeker.

Beeld Floris Lok

Charlotte Insinger, die als onafhankelijk bewindvoerder de aandelen in het ziekenhuis beheert, heeft tot middernacht om te beslissen of ze de koopovereenkomst met Winter laat ontbinden.

De Ondernemingskamer, een onderdeel van het gerechtshof belast met conflicten tussen aandeelhouders en bestuurders, deed woensdagmiddag uitspraak over de deal met Winter. In oktober kwam hij met de familie Schram, de eigenaren van het ziekenhuis, de verkoop overeen.

Ongeldig
Voormalig ziekenhuisdirecteur Aysel Erbudak acht de deal ongeldig, omdat de Ondernemingskamer dit najaar de zeggenschap over de aandelen in het Slotervaart aan de familie Schram heeft ontnomen.

Volgens de familie Schram en het ziekenhuis moet de koop met Winter doorgaan, omdat anders de voornaamste partners van het Slotervaart hun vertrouwen verliezen en de geldkraan dichtdraaien.

Gebrekkige administratie
De Ondernemingskamer gelooft daar niet in, omdat het faillissement van het ziekenhuis niet in het belang van de betrokken partijen is. Bovendien is het de vraag of de financiële problemen worden opgelost met de overname door Winter. Het gebrek aan geld is voor een belangrijk deel te wijten aan een gebrekkige administratie en te hoge kosten.

Winter is na de overname van plan direct een voornaam deel van het Slotervaart af te stoten voor een bedrag van 9,5 miljoen euro. Dat geld wil hij aanwenden voor de gedeeltelijke aflossing van een lening van het ziekenhuis van 21 miljoen euro die hij van de familie Schram overneemt. Ook daardoor is onduidelijk in hoeverre het ziekenhuis beter wordt van de overname.

Al met al is er twijfel of de deal doorgang zou moeten vinden, maar bewindvoerder Insinger moet de knoop doorhakken. Als zij vandaag de overeenkomst ontbindt, zou dat Aysel Erbudak respijt geven om een alternatief bod voor te bereiden. Doet Insinger vandaag niets, dan gaat de koop aan Winter door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden