Overname Murdoch van BSkyB steeds onzekerder

De overname van de Britse televisiezender BSkyB door de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch is onzeker geworden. Een overzicht.

Redactie
Rupert Murdoch. Beeld REUTERS
Rupert Murdoch.Beeld REUTERS

- Na de Britse Labourleider Ed Miliband keerde vandaag ook de Britse vicepremier Nick Clegg zich tegen de plannen van Murdoch om BSkyB te kopen. 'Doe wat fatsoenlijk is en heroverweeg, denk opnieuw na over uw bod op BSkyB', zei Clegg tegen de BBC.

- BSkyB is in 1990 opgericht en is inmiddels de grootste commerciële tv-zender van het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf telt zo'n 16.500 werknemers en het draait een omzet van ongeveer 6,7 miljard euro. De nettowinst in 2010 bedroeg bijna 1 miljard euro. Het aandeel BSkyB daalde vandaag 7 procent, nadat het afgelopen vrijdag ook al rond de 7 procent was gezakt door alle commotie rond het afluisterschandaal rond Murdochs krant News of the World.

- Met NewsCorp bezit Murdoch nu een aandeel van 39 procent in de tv-zender. In juni vorig jaar deed hij een bod op de overige 61 procent om ze voor bijna 10 miljard euro over te nemen. Zijn zoon James was tussen 2003 en 2007 topman bij BSkyB.

- Murdoch is volgens het tijdschrift Forbes de op 12 na invloedrijkste persoon in de wereld. Zijn bedrijf NewsCorp is na Walt Disney het grootste mediaconglomeraat ter wereld. Murdoch bezit met zijn bedrijf in Groot-Brittannië onder meer The Sun en The Times, maar in de Verenigde Staten ook de Wall Street Journal en televisiezender Fox. Murdoch is ook op 116 mensen na de rijkste in de wereld, met een vermogen van 4,3 miljard euro.

- De Britse mediatoezichthouder Ofcom had de geplande overname van BSkyB door NewsCorp eerder goedgekeurd. De Britse minister van Cultuur wil dat Ofcom de plannen van Murdoch opnieuw beoordeelt.

- Britse analisten schatten in dat de overname van BSkyB nog niet van de baan is, maar wel degelijk flinke vertraging oploopt. Murdoch kondigde vanmiddag aan om af te zien van SkyNews als onderdeel van BSkyB, in de hoop dat hij daarmee tegemoet komt aan de bezwaren van de Britse regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden