Overname IJsselmeerziekenhuizen mislukt

Op de achtergrond bij het hele overnameverhaal spelen de meningsverschillen van crisismanager Norbert Hoefsmit en de medisch specialisten. Specialisten zouden, samen met personeel, opnieuw een poging doen om het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis als reddende engel in huis te halen. Foto ANP/Vincent Jannink Beeld
Op de achtergrond bij het hele overnameverhaal spelen de meningsverschillen van crisismanager Norbert Hoefsmit en de medisch specialisten. Specialisten zouden, samen met personeel, opnieuw een poging doen om het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis als reddende engel in huis te halen. Foto ANP/Vincent Jannink

LELYSTAD - De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord is het niet gelukt een overnamekandidaat te vinden. Het ziekenhuisbestuur vraagt woensdag surseance van betaling aan.

De overnamepogingen zijn gestrand op onder meer de eis dat de nieuwe eigenaar de schulden van twintig miljoen euro zou overnemen en nog eens twintig miljoen zou investeren. Nadat ook een akkoord over een betalingsregeling met verzekeraar Achmea, ING, schuldeisers en College Sanering Zorginstellingen (onderdeel van het ministerie van VWS) strandde, heeft het bestuur surseance aangevraagd.

Het bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen lijkt de surseance vooral als drukmiddel te gebruiken bij een nieuwe poging in het gerede te komen en niet op een faillissement aan te sturen.

Op de achtergrond bij het hele overnameverhaal spelen de meningsverschillen van crisismanager Norbert Hoefsmit en de medisch specialisten. Specialisten zouden, samen met personeel, opnieuw een poging doen om het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis als reddende engel in huis te halen.

Het personeel is dinsdagmiddag geïnformeerd en reageerde aangeslagen. AbvaKabo-bestuurder Wim van der Hoorn vindt de surseance onacceptabel. ''Surseance mag geen middel zijn om de partijen onder druk te zetten, want de risico's zijn te groot. Achmea en minister Klink moeten de knoop doorhakken en met de miljoenen over de brug komen. Een faillissement is rampzalig voor de 1.200 werknemers."

In 1993 ging voor het laatst een ziekenhuis in Nederland failliet. Dat was het antroposofisch ziekenhuis Berg en Bosch in Bilthoven. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden