Overname AEB door HVC stap dichterbij

Als laatste van de coalitiepartijen geeft ook D66 groenlicht voor gesprekken met de huisvuilcentrale HVC over de overname van vuilverbranding AEB. Wel moeten tegelijkertijd verkoopopties aan private partijen worden voorbereid.

Een schoorsteen van het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP
Een schoorsteen van het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB).Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP

Dat zei D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig woensdagavond. Daarmee steunt een meerderheid van de raad de toenadering tot HVC, de coöperatieve huisvuilcentrale uit Alkmaar die eigendom is van 44 gemeenten en 6 waterschappen. Volgens Van Dantzig heeft zijn partij hiermee nog geen definitieve keuze gemaakt, het wil dat andere verkoopopties ook op tafel blijven liggen, zei hij. “Wat D66 betreft is het in het belang van de stad en de portemonnee van de Amsterdammers echter essentieel om de routes naar privatisering niet af te sluiten maar ze open te houden.”

Udo Kock

Vorige week trad D66-wethouder Udo Kock af, omdat de rest van het stadsbestuur geen heil zag in de verkoop van vuilverbranding AEB aan recycling- en sloopbedrijf Beelen. Volgens Kock was dit de goedkoopste en minst risicovolle optie voor de gemeente Amsterdam. De overige coalitiepartijen doen liever zaken met het publieke HVC, dat vergelijkbare duurzaamheidsdoelstellingen heeft en waar de publieke taken zoals de afvalverwerking en -verbranding het beste gewaarborgd zouden zijn. Ook zouden er grote juridische risico’s op staatssteun kleven aan een verkoop door Beelen, aldus de jurist van de gemeente.

De directie van HVC zegt interesse te hebben in een overname van AEB, ondanks een behoorlijke schuld die het bedrijf al heeft en ondanks de scepsis bij de aandeelhouders van het bedrijf. Voor de kerstvakantie zou er een uitgewerkt overnamebod moeten kunnen liggen. 

Ondertussen is er veel geld nodig om AEB overeind te houden, Amsterdam heeft hier een bedrag van 35 miljoen euro voor uitgetrokken en onderhandelt met de directie van AEB over de verkoop van onder meer het warmtenet en de biomassacentrale.

Slappe knieën

De oppositie is laaiend en verwijt D66 slappe knieën. “Als u verkoop aan Beelen als optie overeind houdt, waarom moest Udo Kock dan aftreden?”, vroeg ChristenUnie-raadslid Don Ceder zich af. 

Maar volgens Van Dantzig was dat een zelfstandige keuze van Kock. “De D66-fractie maakt z’n eigen afweging en er zijn nieuwe feiten naar boven gekomen, zoals juridische risico’s.” Van Dantzig belooft dat zijn partij eind van dit jaar niet automatisch voor HVC zal kiezen, maar een pragmatische keuze wil maken met oog voor duurzaamheid en de kosten van het op afstand zetten van AEB.

De overige coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en SP zouden tevreden zijn met een keuze voor HVC. “Het is links ideologische starheid om alleen met een publieke partij in zee te gaan,” zei CDA-raadslid Diederik Boomsma daarover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden