Overlevenden scheepsramp Zanzibar terug

De vijf Nederlanders die de ramp met de veerboot bij het Tanzaniaanse eiland Zanzibar hebben overleefd, zijn vanochtend teruggekeerd in Nederland. Volgens vier van hen, die samen op vakantie waren, zaten er te veel mensen op het schip en lag het verkeerd op de hoge golven. Ook denken zij dat veel mensen de ramp niet hebben overleefd doordat zij niet konden zwemmen.

Nederlandse overlevenden van de veerbootramp bij Zanzibar arriveren op Schiphol. Beeld anp
Nederlandse overlevenden van de veerbootramp bij Zanzibar arriveren op Schiphol.Beeld anp

Een verblijf op Zanzibar was voor het viertal het sluitstuk van een reis door Oost-Afrika. Volgens Joa Maouche (25), een van de vier, voltrok de ramp zich heel snel. De veerboot hing eerst een paar keer heel schuin voordat hij kapseisde. Volgens de passagierslijst had het schip 290 mensen aan boord. Daarvan zijn er 145 gered. Een Nederlands echtpaar is om het leven gekomen.

Maouche en zijn reisvrienden wisten nadat het schip was gekapseisd en zonk een reddingsvlot te bereiken, waar zij ruim een uur op hebben rondgedobberd voordat zij hulp kregen en aan land werden gebracht.

Het schip lag dwars op de golven, zei Jaap van der Heijden (25) zaterdag na aankomst op Schiphol. 'Daardoor schommelde het heel erg en ging hij heel scheef.' De hoge golven waren het gevolg van de harde wind.

Joa Maouche bleef na het kapseizen 'als een kurk' op het binnenstromende zeewater drijven en kon door de open ramen aan de boven het water uitstekende kant van de boot naar buiten klimmen. Van der Heijden had meer problemen en raakte onder water. 'Ik zat met mijn voet vast. Toen ik die los had, kon ik me omhoog trekken, maar toen hing er een man aan mijn middel. Hij trok me naar beneden, ik heb hem van me af geschud. Ik vrees dat hij er niet meer is.' Volgens de Nederlanders was de veerboot 'oud'.

Van het Nederlandse echtpaar dat de ramp niet overleefde, is de vrouw geïdentificeerd. Haar lichaam is geborgen. De Nederlandse ambassade in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar-es-Salaam beschikte over afgescheurde boarding passes van het paar met hun namen erop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden