Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Artur Krynicki

Overleven op een boekpresentatie over overleven in crisistijd

Feestje van de dag

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: boekpresentatie Overleven in Crisistijd.

Een crisis is niet leuk, voor niemand niet. Maar nu is er het boek Overleven in crisistijd van Charles Huijskens, al bijna dertig jaar crisismanager.

De presentatie is in The Raph, een werkelijk schitterend verbouwde kerk met werkplekken, hangbanken, een zwart biljart en een bar rondom de kansel. Die kansel doet tegenwoordig dienst als dj-booth.

De gasten verzamelen zich rondom het biljart. Dat gaat vanzelf. De mannen althans, de vrouwen staan een tafeltje verderop, ik wil daar geen sociaal-maatschappelijke conclusies aan verbinden.

“Zullen we om zes uur beginnen,” vraagt Huijskens aan me. “Jij hebt er verstand van.”

Ik zeg dat zes uur uitstekend is op een borrel die om vijf uur begon. Ik heb daar inderdaad verstand van.

Dat is over toen minuten. Krap, maar de mensen eten toch net kippendij met pindasaus.

Aan de bar staan ze te roken, een beeld dat je ook niet vaak meer ziet. “Dit is geen restaurant, hè,” zegt Huijskens opgewekt.

Ik kijk naar de espressomachine achter de bar, pal naast een tapje ijskoude Jägermeister. Ik ben gestopt met roken en Jägermeister moet ik niet, maar The Raph is definitief de ideale plek voor jongetjes van alle leeftijden.

“Dames en heren, we gaan beginnen,” zegt Huijskens. Het is 18.09 uur. Ik maak daar geen punt van, al zag ik de eerste twee gasten al vertrekken. Zo’n praatje moet echt een half uur na aanvang, drie kwartier max, dat staat nu wel vast. Huijskens mag dan een boek schrijven met de tien gouden regels bij crisismanagement, ik weet weer wat op een borrel de perfecte timing is voor kipsaté.

Het eerste exemplaar is voor oorlogsveteraan Marc van de Kuilen, een van de geïnterviewden in het boek, die in Afghanistan twee benen verloor. Zijn levensles: tien procent is wat je overkomt, negentig procent is wat er zelf van maakt. Dus wat er ook gebeurt, gewoon de draad oppakken. Die negentig procent daarna heb je zelf in de hand.

Een man zonder benen spreek je niet tegen en Van de Kuilen geeft tegenwoordig motivatiespeeches, laatst nog aan het personeel van Blokker dat ook best in mineur was.

Huijskens heeft een paar special editions van zijn boek laten maken – met een sigarenkistje. Wat daarin zit, is belangrijk voor iedereen in crisis.

Een spiegel.

Dat staat voor twee vragen. Wie is de grootste veroorzaker van deze crisis, als je heel eerlijk bent? Juist, dat ben jezelf.

En wie gaat uiteindelijk als enige deze crisis voor je oplossen? Juist, kijk maar weer in de spiegel.

Ik krijg een exemplaar van Overleven in crisistijd mee naar huis.

Wat boekpresentatie Overleven in Crisistijd
Waar The Raph, Raphaëlplein
Wie Charles Huijskens, Marc van de Kuilen, Roeland Voerman, Steven Schuit, Frank Kromer, Marc Slager, Wouter Jongepier, Anna Jansen
Wanneer woensdag 11 december, 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans zag een crisismanager spreken van een kansel, tevens dj-booth

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Oorlogsveteraar Marc van de Kuilen en auteur Charles Huijskens: "Een crisis kan ook hartstikke gezond zijn."Beeld Hans van der Beek
Oud-Schuimverslaggever Frank Kromer, Roeland Voerman (Ralph) en hoogleraar Steven Schuit. Voerman: "De deur van deze kerk staat altijd open."Beeld Hans van der Beek
Co-auteurs Clemens Sassen, Evi Timp, Harmen Geers en Lynnemore van Ommen (Huijskens Communication). Deden zij het meeste werk? De helft: "Nee hoor." De andere helft: "Ja!!"Beeld Hans van der Beek
Arthur van Amerongen (Huijskens Communication) en Anna Jansen (Prometheus): "Ontzettend leuk en leerzaam. Ik voel zelf de kerscrisis thuis al aankomen."Beeld Hans van der Beek
Psycholoog Teja van Benschop, Marja Huijskens, vrouw van, Denise van Woerkom, partner van Fleur Huijskens, dochter van.Beeld Hans van der Beek
Reclameman Marc Slager en curator Wouter Jongepier: "Ik ken Charles sinds 1975. 1975! Ik kom hier mensen tegen die toen nog niet waren geboren."Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden