Overleg over vondelingenkamer met Amsterdams ziekenhuis

Amsterdam moet zo snel mogelijk een zogeheten vondelingenkamer krijgen, waar vrouwen in nood anoniem hun baby kunnen achterlaten. Dat vindt de stichting Beschermde Wieg. Binnenkort voeren ze daarover een gesprek met een Amsterdams ziekenhuis.

Eerste vondelingenkamer in ziekenhuis Zwolle Beeld anp
Eerste vondelingenkamer in ziekenhuis ZwolleBeeld anp

De voorziening van een vondelingenkamer in een particuliere woning in Zuidoost, die vorig jaar open zou gaan, is er nooit gekomen. De familie kon niet garanderen dat er 365 dagen in het jaar 24 uur per dag binnen vijf minuten hulp kon worden geboden.

Eerdere onderhandelingen met een ander Amsterdams ziekenhuis over het tot stand brengen van een vondelingenkamer, zijn recent afgeketst omdat er, aldus de stichting, bij het bestuur van het ziekenhuis 'onvoldoende draagvlak' bestond.

Containerbaby
Het is volgens Kitty Nusteling van de stichting hard nodig dat ook Amsterdam een vondelingenkamer krijgt. "Dat bewijst maar weer de situatie van de Sloterplasbaby.

Als Amsterdam over een vondelingenkamer beschikte dan had de moeder van het kindje ten minste een keuze gehad om haar kind op een veilige plek neer te leggen.

Nu had ze geen enkele keuze en is deze wanhoopsdaad gedaan. Wij kunnen en mogen niet oordelen over haar daad. We kennen de situatie niet. Maar we moeten er wel een oplossing voor vinden."

Tien procent van de vrouwen die bij de stichting aanklopt, komt uit Amsterdam. "Zij gaan, durven of kunnen niet naar de hulpverlening," zegt Nusteling. "Nu is het de Sloterplasbaby, de andere keer was het de containerbaby. Deze baby's zijn bij toeval gevonden. Maar hoeveel baby's worden er helemaal niet gevonden?"

Deur altijd open
Stichting Beschermde Wieg heeft landelijk negen vondelingenkamers, waarvan vier in ziekenhuizen. De deur van de vondelingenkamer, met een wiegje erin, is voorzien van een alarmsysteem en staat altijd open.

De moeder (of vader) kan het kind in een bed leggen en ongezien vertrekken. Als de deur sluit, valt deze in het slot. De ouder kan zijn naam achterlaten in een schriftje of de alarmbel indrukken waarna er hulp komt.

De stichting heeft sinds haar oprichting in 2014 meer dan 600 zwangere vrouwen bijgestaan. 22 vrouwen zijn geholpen met een (anonieme) bevalling. Zestien vrouwen hebben afstand gedaan van hun kind en hun persoonsgegevens achtergelaten. Vijf vrouwen zijn uiteindelijk herenigd met hun kind. Slechts één vrouw bleef bij haar wens anoniem te blijven.

Bedreiging, schaamte
De redenen dat de vrouwen aankloppen voor hulp zijn divers. Volgens Nusteling raakten sommigen zwanger na incest of seksueel misbruik of hadden ze te maken met eerwraak, mishandeling, bedreigingen uit hun netwerk of er was sprake van een schaamtecultuur.

Deze maand heeft een vrouw haar pasgeboren baby nog naar een van de vondelingenkamers gebracht. Zij was kort ervoor bevallen en gaf aan niet voor haar baby te kunnen zorgen.

Sinds de oprichting in 2014 heeft stichting Beschermde Wieg meer dan 600 vrouwen bijgestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden