Overleg over sociaal plan VU loopt stuk

Het overleg tussen de vakbonden en het college van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam over een sociaal plan is mislukt. De VU komt niet tegemoet aan de belangrijkste eisen van de medewerkers: geen gedwongen ontslagen en een salarisgarantie voor herplaatste werknemers. De universiteit wil 33 miljoen euro bezuinigen en 450 voltijdbanen schrappen.

de redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de bonden zal dit leiden tot kwaliteitsverlies van onderzoek en onderwijs. Bestuurder Gijsbert Boggia van Abvakabo FNV: 'Het college houdt halsstarrig vast aan zijn plannen, terwijl onderzoek uitwijst dat de kaalslag in de werkgelegenheid onvoldoende onderbouwd is.'

Volgens Boggia moet de VU ernstig rekening houden met acties in het nieuwe academische jaar. De werknemers baseren zich op een onderzoek van bureau Berenschot dat in opdracht van de ondernemingsraad is uitgevoerd. Daaruit zou blijken dat de reorganisatie onvoldoende is onderbouwd.

Het personeel wil daarom af van de gedwongen ontslagen en vindt dat noodzakelijke veranderingen in een veel geleidelijker tempo moeten worden aangepakt. Ze vrezen na ontslag niet meer aan het werk te komen. De werknemers verzetten zich ook tegen de bemoeienis van het management op het gebied van onderwijs en onderzoek. Hoogleraren en ondersteunend personeel hebben zich verenigd onder de naam Verontruste VU'ers.

Efficiënter
Met de reorganisatie wil het college van bestuur efficiënter gaan werken. Zoals veel instellingen moet ook deze universiteit bezuinigen. Het bestuur vreest de komende jaren lagere inkomsten, vooral voor de periode 2013-2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden