Overleg om onrust onder verplegend personeel

De beroepsvereniging van verpleegkundigen (V&VN) gaat samen met zorgwerkgevers en vakbonden praten in een ultieme poging de opstand onder verpleegkundig personeel te bezweren. Dat is boos over een nieuw wetsvoorstel.

Beeld ANP

In dat voorstel dreigen relatief laagopgeleide, maar ervaren verplegers minder bevoegdheden te krijgen. Volgens boze verpleegkundigen staat het plan haaks op waar zorg om draait. Ze vrezen straks geen enkele verpleegkundige beslissing meer te mogen nemen, terwijl een ‘jong verplegertje dat net op de arbeidsmarkt komt’ wél de touwtjes in handen krijgt.

De sector schreeuwt echter al decennia om een betere verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de 187.000 geregistreerde verpleegkundigen met verschillende opleidingsniveaus, omdat de zorg die zij verlenen steeds gecompliceerder wordt. Dus moeten mensen daarop goed aanspreekbaar zijn via hun functie.

Nieuwe deal

Beroepsvereniging V&VN heeft het boetekleed aangetrokken: “Helaas voelden en voelen veel verpleegkundigen zich niet goed door ons vertegenwoordigd of gehoord. Dat gaan we beter doen.” Minister Bruins van Zorg zegt een nieuwe deal mee te wegen in zijn uiteindelijke wetsvoorstel.

De minister heeft al aangegeven voor een wetsvariant te willen kiezen waarbij veruit de meeste verpleegkundigen direct het felbegeerde stempel ‘regieverpleegkundige’ krijgen. Dat zou veel onrust in de sector weg moeten nemen.

In deze variant − opgesteld door een adviescommissie − kunnen mensen met een mbo-opleiding of intern diploma zich wél direct laten registreren als regieverpleegkundige. Vijf jaar later wordt dan pas beoordeeld of ze genoeg extra toetsing, scholing en ervaring hebben gekregen.

Als iemand tegen die tijd nog niet voldoet, komt diegene in het zorgregister te boek te staan als ‘gewone verpleegkundige’. Het is nog niet bekend hoe de scholing eruitziet die bepaalde groepen verpleegkundigen moeten volgen en welke vrijstellingen mensen met bepaalde expertises krijgen.

Communicatieplannen

De vraag blijft hoe een regeling − waarover alle partijen het eens waren − tot zoveel onrust kon leiden. Er is zeker getracht verpleegkundigen mee te nemen in de afwegingen. Er lagen volgens ingewijden complete communicatieplannen klaar. Desondanks schetsten talloze verpleegkundigen in de media horrorscenario’s.

De beroepsvereniging legt de schuld hiervan deels bij de werkgevers. “Het bleef te stil in die hoek. Daardoor blijft er onduidelijkheid over heel wezenlijke vragen.” V&VN steekt de hand ook in eigen boezem. De club gaat niet alleen om tafel voor een nieuwe deal met de werkgevers, de vakbonden en het ministerie, maar trekt vanaf volgende week ook door het land om de leden te spreken. Ook komt er een ledenraadpleging.

Dinsdag 10 september zitten alle partijen voor het eerst weer om tafel om te praten over het wetsvoorstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden