Overleg met Van der Laan over bedreigingen politica

De ruim honderd leden en duoleden van de bestuurscommissies moeten training krijgen in het omgaan met bedreigingen en andere vormen van verbaal geweld.

PvdA-bestuurscommissielid in Nieuw-West Münire Manisa ontving in september een poederbrief Beeld Linda Stulic
PvdA-bestuurscommissielid in Nieuw-West Münire Manisa ontving in september een poederbriefBeeld Linda Stulic

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud van Nieuw-West gaat een voorstel met deze strekking voorleggen aan burgemeester Eberhard van der Laan en de andere stadsdeelvoorzitters in de stad.

Aanleiding is de bedreiging van bestuurscommissielid Manüre Manisa in Nieuw-West. In september ontving het fractielid van de PvdA verschillende bedreigingen en zelfs een poederbrief. Daarna viel zij volgens eigen zeggen in een zwart gat, ook omdat zij geen idee had welke stappen zij moest nemen.

Sympathie voor motie
Manisa diende gisteren met haar fractie een motie in met het voorstel in overleg met de burgemeester in alle stadsdelen een thema-avond voor bestuurders over het onderwerp te organiseren. Daarbij zouden deskundigen de bestuurscommissieleden advies kunnen geven over hoe om te gaan met bedreigingen.

Alle fracties spraken in de vergadering hun sympathie uit voor de motie, maar veel concrete steun kreeg Manisa niet. De meeste fracties waren van mening dat het voorstel voor meer aandacht voor de veiligheid van volksvertegenwoordigers beter en sneller via de agendacommissie had kunnen worden afgehandeld.

Uitslag verkiezingen
Manisa maakte de zaak bovendien onnodig ingewikkeld door in een toelichting op haar voorstel het gevoel van onveiligheid te koppelen aan de uitslag van de verkiezingen. Volgens haar voelen politici in de stad zich minder vrij door de veranderingen van het politieke landschap. In Nieuw-West boekte Denk vorige week een grote winst in de aanhang, in Noord de PVV en in Zuidoost Artikel1, volgens Manisa het bewijs van een toenemende politieke verdeeldheid tussen stadsdelen.

Ook bleek tijdens de vergadering dat er wel degelijk een protocol voor deelraadsleden bestaat, waarin staat aangegeven hoe moet worden gehandeld in het geval van bijvoorbeeld een bedreiging. Niemand in de bestuurscommissie bleek het protocol overigens te kennen.

Stadsdeelvoorzitter Baâdoud kreeg alle partijen op één lijn met de belofte het onderwerp aan de orde te stellen in het eerstvolgende overleg met de burgemeester en de andere stadsdeelvoorzitters. In ruil voor deze toezegging trok Manisa haar motie in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden