'Overleg banken en minister nodig over Vestia'

Banken die nog miljarden tegoed hebben van de noodlijdende woningcorporatie Vestia moeten met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken om de tafel om een oplossing te vinden voor de financiële problemen bij Vestia.

Illustratie Beeld ANP
IllustratieBeeld ANP

Daarvoor pleitten GroenLinks-leider Jolande Sap en ChristenUnie-leider Arie Slob vandaag in TROS Kamerbreed. Sap roept de banken op zich medeverantwoordelijk te voelen voor de problemen bij Vestia en ervoor te zorgen dat de gevolgen niet bij huurders terecht komen. 'Dat zou een schandaal zijn.'

Slob sloot zich daarbij aan. 'Er rust op de banken een grote morele verantwoordelijkheid om hier uit te komen.'

Slob en Sap spraken schande over Vestia-topman Erik Staal die zich heeft teruggetrokken op Bonaire en daar een luxe villa laat bouwen. 'Echt heel tergend', zei Slob. 'Dit tekent zijn gebrek aan moraliteit', zei Sap.

Vestia is in de problemen gekomen door het kopen van grote hoeveelheden derivaten, risicovolle beleggingsproducten die de woningstichting zouden moeten verzekeren tegen rentestijgingen. Omdat de rente daalde in plaats van te stijgen, betekenden de derivaten voor Vestia een enorme strop.

Vestia is nu in gesprek met 11 banken over een schuldreductie. Het Rijk en de toezichthouders in de corporatiesector hebben het onderpand van de 90.000 woningen van Vestia ondergebracht bij de het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, buiten het bereik van de banken.

Mocht Vestia geen akkoord bereiken met de banken, dan gaat de woningstichting vermoedelijk failliet. Het Rijk zou willen dat de banken instemmen met een schuldenreductie van 33 procent. Op een tekort op de derivaten van Vestia van 2,1 miljard euro zou het gaan om 700 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden