Overleg Amsterdam met vuilnismannen

Het Weteringsplantsoen in Amsterdam na Koninginnedag 2009. Foto ANP Beeld
Het Weteringsplantsoen in Amsterdam na Koninginnedag 2009. Foto ANP

AMSTERDAM - Gemeente, stadsdeel Centrum en bonden voeren komende dagen overleg over de met staking dreigende reinigingsdienst. Als de vuilnismannen en straatvegers van plan zijn met Koninginnedag te staken, overweegt de gemeente naar de rechter te stappen.

''Officieel hebben we nog niets over een staking gehoord van de bonden. Duidelijk is dat Koninginnedag en staken moeilijk samengaan,'' aldus de woordvoerder van wethouder Marijke Vos (Personeel).

Een staking kan door de rechter verboden worden als de veiligheid of de openbare orde gevaar loopt of als de volksgezondheid in het geding is.

De vuilnismannen voeren al enige tijd actie voor een loonsverhoging. Drie weken geleden kwamen medewerkers van de stadsreiniging bij elkaar om met fluitjes en met petjes op naar de Stopera te trekken. Ze willen 2,75 procent loonsverhoging, er ligt een bod van 1 procent.

Ron Rumkorf, kaderlid van Abvakabo FNV, houdt er rekening mee dat de rechter de staking afblaast. ''We worden waarschijnlijk teruggefloten in het kader van het algemeen belang. Koninginnedag veroorzaakt altijd een enorme troep.''

De staking van vuilnismannen in augustus 2005, tijdens het nautische evenement Sail, werd echter niet verboden. Ook toen ging het ook om een vastgelopen cao-overleg. Op die staking tijdens Sail was veel kritiek. Volgens een brievenschrijver gaf de staking van de gemeentereiniging Sail een historisch karakter. 'De boten en masten op het IJ, de geur van rotting tussen de huizen. Zo moet Amsterdam twee eeuwen geleden geweest zijn.'

De staking leidde tot enorme vuilophopingen. Daarop werd besloten dat Rokin en Damrak, de zogeheten rode loper van de stad, wel dagelijks mochten worden schoongemaakt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden