Overleeft Palm Beach Club Madoff?

Bernard Madoff verdeelde zijn tijd tussen zijn woning en kantoor in New York en zijn villa (foto) niet ver van de Palm Beach Country Club. Foto AP

Bernie Madoff bracht een flink deel van zijn tijd door in de Palm Beach Country Club. De gefortuneerde leden behoren tot de slachtoffers van zijn gigantische zwendel.

Rijkdom is niet genoeg om als lid te worden toegelaten tot de Palm Beach Country Club, je moet ook een echte filantroop zijn, een echt Mensch. En dat dan bewijzen door enorme bedragen over te maken aan goede doelen, waaronder joodse. Bernard Madoff kwam met glans door de ballotage, hetgeen medeleden van de Palm Beach Country Club nu zeer betreuren.

De club ligt aan de Atlantische Oceaan en is van de buitenwereld afgezonderd door hoge en heel zorgvuldig gesnoeide heggen. Ooit werden Joden hier niet toegelaten door de oprichters, die in 1916 een stuk land hadden gekocht op de plaats waar ooit een schietvereniging was gevestigd. Ze beschouwden zich als de Wasp-elite en droegen namen als Whitney, Peabody en Hutton.

In de omgeving hadden zich ook rijke Joden gevestigd die in de meeste gevallen, net als de oprichters, fortuin hadden gemaakt in de grote steden in het noordoosten van de VS. Maar ze waren niet welkom in een club die zich aanprees als een 'Christian establishment'.

In 1952 waren de Joden en andere 'ongewensten', zoals katholieken, talrijk en rijk genoeg om de club voor een miljoen dollar te kopen van de Whitneys en de Huttons. De club werd ingrijpend gemoderniseerd. Onder de nieuwe eigenaren bevond zich de sigaarmagnaat Samuel Paley, een immigrant uit Oekraïne, en de vader van de persmagnaat William S. Paley.

Bernard Madoff verdeelde zijn tijd tussen zijn woning en kantoor in New York en zijn villa niet ver van de Country Club. Hij kocht de villa ooit voor 9,4 miljoen dollar, meldt The Palm Beach Daily News. Madoff gold als een van de superrijken die bijna elke dag pendelen tussen hun villa en hun geliefde Country Club. Misschien wel een derde van de ongeveer driehonderd clubleden hadden hun fortuin, of een deel daarvan, belegd in door Madoff beheerde fondsen.

Richard Rampell, een accountant in Palm Beach, kent de gebruiken van de Club goed. Hij geldt als een vertrouwensman van veel rijke leden. In 1985 vroeg Carl J. Shapiro, nu met zijn 95 jaar een van de oudste clubleden, de accountant om vijf miljoen dollar van zijn vermogen bij Madoff onder te brengen. Uit de relatie groeide een warme band. Shapiro zei de inmiddels 70-jarige Madoff te hebben beschouwd als zijn 'zoon' en hem te hebben geïntroduceerd bij tal van andere leden van de Country Club. De onthulling van Madoffs oplichtingspraktijken troffen hem 'als een dolkstoot in het hart', heeft Shapiro laten weten.

Aanvankelijk hoefden clubleden niet bij Madoff aan te komen met minder dan een miljoen dollar met het verzoek die lucratief te investeren. Later werd dat vijf miljoen, en tot voor zeer kort tien miljoen. ''Rond Bernard Madoff hing in de Club een zekere mystiek,'' zegt Rampell, die zelf nooit geld bij de man heeft ondergebracht. ''Iedereen wilde toetreden tot wat gold als de elite onder de investeerders.''

Andere leden benijdden dat exclusieve clubje. Rampell herinnert aan de vaak gehoorde maar gedempte uitroep: ''Oh wow! You've got a Madoff account!'' En dat van mensen die zonder problemen 300.000 dollar konden neertellen voor het lidmaatschap van een van de exclusiefste clubs in de VS. Althans, dat bedrag wordt veel genoemd - de leiding van de Club doet daarover geen mededelingen.

Hoe verwerken de leden het verraad van Madoff? Sommigen vrezen dat de naam van de Club voorgoed is besmet. Hoevelen zijn geruïneerd? Accountant Rampell zegt geen cliënten uit de Club te hebben wier gehele vermogen bij Madoff was gestald en die dus hun hele bezit kwijt zijn. Richard Rampell: ''Sommige leden hanteren een mengeling van zwarte humor en zelfspot en zeggen: 'Bernard made off with all of our money'.'' (ALLEN G. BREED)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden