Overledenen vaker op kosten gemeenschap begraven

Overledenen worden steeds vaker op kosten van de gemeenschap ­begraven. ­Inmiddels wordt 1 op de 70 begrafenissen betaald door de gemeente. In 2015 waren dat er voor Amsterdam al 441.

Peet Vogels
Overledenen worden steeds vaker op kosten van de gemeenschap ­begraven Beeld ANP
Overledenen worden steeds vaker op kosten van de gemeenschap ­begravenBeeld ANP

Uitvaartverzekeraars vrezen dat het aantal flink gaat oplopen, omdat veel minima geen verzekering meer afsluiten.

De afgelopen vijf jaar is het aantal ­begrafenissen op kosten van de ­gemeente landelijk met 15 procent ­gestegen. De kosten voor die uitvaarten komen voor rekening van de ­gemeenschap. Waar de stijging aan ligt, is niet duidelijk.

Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 150.000 begrafenissen of crematies. Een sobere uitvaart kost al gauw enkele duizenden euro's. Dat betekent dat gemeenten jaarlijks samen meer dan zes miljoen euro kwijt zijn aan uitvaartkosten.

Die rekening zal alleen maar verder oplopen, vrezen de uitvaartverzekeraars in Nederland. Ze zien de laatste vijf jaar dat vooral mensen met een laag inkomen geen uitvaartverzekering meer afsluiten.

Het gaat om een daling van 30 procent. Van de groep die minder dan modaal verdient heeft nu nog 54 procent een uitvaartverzekering. Onder mensen in de hoogste welstandsklassen is dat 79 procent.

Schulden
Een zorgelijke ontwikkeling, volgens de uitvaartbranche. "Dat is juist de groep die zo'n polis nodig heeft, omdat de 5000 tot 6000 euro voor een uitvaart voor hen vaak te duur is," zegt Martin de Jong, directeur Verzekeren bij uitvaartcoöperatie Dela.

"Als ze geen verzekering hebben, moeten nabestaanden zich in de schulden steken voor de begrafenis of ze worden begraven op kosten van de gemeente, dus van de gemeenschap."

De verzekeraars wijten de terugloop in nieuwe verzekeringen aan de invoering van het provisieverbod in 2013.

Sindsdien moeten mensen advieskosten betalen als ze een nieuwe verzekering afsluiten. Zelfs voor een gesprek met een adviseur om te bekijken of een uitvaartverzekering zinvol is, moet de klant betalen, ook als een verzekering niet nodig is.

Advieskosten
"Zo'n adviesgesprek kost al snel 100 euro. De maandpremie is vaak tussen de 5 en 10 euro. Voor minderverdienenden is die 100 euro te veel, die haken af," ziet De Jong. De verzekeraars willen daarom dat de klanten de advieskosten gespreid kunnen betalen of via een kleine opslag op de premie.

Met hun pleidooi lopen de uitvaartverzekeraars vooruit op een bijeenkomst in de Tweede Kamer in het najaar. Dan wordt gediscussieerd over de voor- en nadelen van een provisieverbod.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden