Overleden Andrew Breitbart: superster voor rechts, nachtmerrie voor links

Hij publiceerde foto's van het geslachtsdeel van een populair Democratisch congreslid. Hij maakte Occupy-betogers uit voor verkrachters. En hij was een graag geziene spreker bij de zeer rechtse Tea Party. Vandaag overleed hij op 43-jarige leeftijd in Los Angeles: de conservatieve Amerikaanse publicist Andrew Breitbart.

Thomas van der Kolk
Andrew Breitbart Beeld getty
Andrew BreitbartBeeld getty

De Republikeinse voorverkiezingen zijn in volle gang, maar rechts-conservatief Amerika moet sinds vandaag een waardevolle, maar niet onomstreden strijdbroeder missen. Breitbart schroomde vrijwel geen enkel middel om links zwart te maken. Als blogger was hij betrokken bij populaire sites als de Washington Times, Drudge Report en de Huffington Post.

Anthony Weiner
Breitbart's grootste wapenfeit: de publicatie van het geslachtsdeel van het Democratische Congreslid Anthony Weiner in juni vorig jaar. Weiner hoopte de nieuwe burgemeester van New York te worden. Maar dat ging mis toen hij per ongeluk een foto van zijn geslachtsdeel naar al zijn volgers op Twitter stuurde. Aanvankelijk leek de schade nog beperkt: Weiner had zijn fout snel door en verwijderde de Tweet. Maar helaas voor de Democraat kreeg de gevreesde Breitbart lucht van het incident, waarna het kruis van Weiner alsnog aan de grote klok werd gehangen.

Aanvankelijk ontkende Weiner zijn fout, maar na een paar dagen moest hij de pijnlijke misser dan toch toegeven. Dat deed hij middels een berouwvolle persconferentie, waarin hij in tranen uitbarstte. En die vervolgens vrolijk door dezelfde Breitbart online werd gezet. Exit Weiner.

Shirley Sherrod
De naam van Breitbart duikt op in nog een aantal andere bekende schandalen uit de recente Amerikaanse geschiedenis. Zelf kwam hij er ook niet helemaal ongeschonden uit. In 2009 publiceerde hij een video van Shirley Sherrod, een zwarte medewerkster van het ministerie van Landbouw, waarin Sherrod toegaf dat zij 23 jaar eerder had geweigerd om een blanke man bij te staan bij een veroordeling. Discriminatie, heette het.

Maar later bleek dat de video die Breitbart had gepubliceerd niet compleet was: uit de volledige versie kwam naar voren dat ze de man wel degelijk had geholpen. Sherrod, die vanwege het schandaal ontslagen was, kreeg een nieuwe baan, en Breitbart moest zich verexcuseren.

Occupy
Ook dit jaar kwam Breitbart al meerdere malen in het nieuws, ondermeer toen hij uitviel naar demonstranten van de Occupy-beweging.

Zowel politici van de Tea Party-beweging en prominenten uit de Republikeinse hoek reageerden vandaag geschokt en bedroefd op het overlijden van de populaire rechtse blogger.

Volgens een verklaring is Breitbart 'onverwacht, maar aan een natuurlijke oorzaak overleden'. Hij zou met hartproblemen hebben gekampt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden