Lezersbrief

‘Overlastgevers, gun mij rust en een prettig leven in de stad’

Mensen die overlast veroorzaken moet alles maar gegund worden. Maar wanneer krijgen de anderen hun rust? Dat vraagt Paroollezer Trudy Franc zich af.

Vuurwerk in een opslagbunker van de Zoetermeerse Vuurwerkhal. Het bedrijf heeft de opslag vol liggen met vuurwerk voor de jaarwisseling Beeld Koen van Weel/ANP
Vuurwerk in een opslagbunker van de Zoetermeerse Vuurwerkhal. Het bedrijf heeft de opslag vol liggen met vuurwerk voor de jaarwisselingBeeld Koen van Weel/ANP

Vrijdag 21 juni, de langste dag van het jaar. Het is ­tegen middernacht als ik word opgeschrikt door knallen… en nog meer knallen… en nóg meer knallen.

Er zijn geen sirenes te horen, dus het zal gelukkig vuurwerk zijn en geen vuurgevecht. Iemand vond het kennelijk een heel goed plan om zo de zomer in te luiden.

Maar dat betekent wel dat we nu niet alleen op 31 december vuurwerk-ellende moeten doorstaan, maar ook op 21 juni. Want reken maar dat er volgend jaar meer gekken zijn die het een leuk idee vinden. En het jaar daarop nog meer. En voor je het weet hebben we er een traditie bij waar ‘ze met hun linkse poten vanaf moeten blijven’. Want ja, het moet allemaal kunnen.

Toch, volgens mij is het buiten 31 december gewoon verboden om vuurwerk af te steken. Dat verbod in de winter zal er wel nooit van komen, maar ’s zomers is het al verboden. Ik zou denken dat de daders niet al te moeilijk op te sporen zijn: je hoeft alleen maar op het lawaai af te gaan. Maar de politie heeft weinig zin in handhaven.

Dus moeten wij dit allemaal voor lief nemen. Afgelopen winter zag ik een straatinterview over een mogelijk vuurwerkverbod met iemand die vond dat ‘we elkaar wel wat moeten gunnen’. Inderdaad, dat moet.

Grappig is wel dat dit altijd alleen geldt voor de mensen die overlast geven: hen moet alles gegund worden. Als anderen overlast ervaren, is dat gewoon jammer. Of het nou een verbouwing is ten behoeve van de portemonnee van één huisjesmelker, waardoor de overlast van een hele buurt ondragelijk is, of festivals waar honderden plezier aan beleven ten koste van duizenden… het moet allemaal kunnen.

Lawaaiige bootjes met dronkenlappen door de grachten waar alle omwonenden van wakker liggen; festivals waardoor hele buurten twee weken niet in een park of bos kunnen komen: je moet elkaar wat gunnen.

Maar ik vraag me af wanneer mij wat gegund wordt. Rust bijvoorbeeld, en een prettig leven in de stad.

Trudy Franc, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden