Overlastgevende asielzoekers moeten 's nachts binnenblijven

De overlastgevende asielzoekers die in de voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken in West komen te wonen, krijgen te maken met een aantal regels, zoals het sluiten van de poort om 22.00 uur 's avonds.

Hanneloes Pen
Exterieur van de voormalig jeugdgevangenis Amsterbaken, waar een Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie komt. Beeld anp
Exterieur van de voormalig jeugdgevangenis Amsterbaken, waar een Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie komt.Beeld anp

Zijn ze niet op tijd binnen, dan volgt een aantekening in hun dossier en een sanctie. Dit maakte het COA maandagavond bekend tijdens een bewonersbijeenkomst.

De gemeente begint op 1 november met het opvangen van de eerste twintig overlastgevende asielzoekers. Deze personen die door locatiemanagers van diverse asielzoekerscentra in Nederland zijn aangemeld, krijgen in Amsterbaken zeven dagen in de week een volledig dagprogramma voorgeschoteld.

Dit bestaat uit veel sport en een educatief programma bestaat waarin de waarden en normen van de Nederlandse samenleving aan bod komen. "De leerplicht geldt niet voor deze groep maar ze worden erop aangesproken als ze niet komen opdagen," zegt unitmanager Ronald Ligthart van het COA.

Huisarrest
Verder worden de asielzoekers uitdrukkelijk verzocht om 22.00 uur binnen te zijn. "Als ze de regel steeds overschrijden, volgt een stevig gesprek en kunnen ze bijvoorbeeld niet meedoen aan leuke activiteiten of zelfs huisarrest krijgen," aldus Ligthart.

De asielzoekers die in deze zogeheten Extra Begeleidings en Toezichtslocatie (EBTL) aan de Transformatorweg komen, hebben zich schuldig gemaakt aan discriminatie van homoseksuelen of religieuze groepen, vernielingen, bedreigingen tegen personeel of pesten van medebewoners.

Te weinig plichten
Ze krijgen elk een mentor. "Dit soort mensen hebben te weinig plichten. We proberen een gedragsverandering teweeg te brengen door middel van kringgesprekken en heel veel begeleiding," aldus Ligthart.

De speciale azs zal er twee jaar staan en maximaal vijftig overlastgevende asielzoekers kunnen opvangen. De buurtbewoners in de zaal wilden vooral weten waarom er gekozen was voor een locatie in hun wijk, precies op de plek bij een voetbalclub (SDZ) en een school. "En waarom is de Spaarndammerbuurt altijd de pispaal," vroeg een man zich onder luid applaus af.

Sobere omgeving
Maar volgens wethouder Eric van der Burg was juist deze plek uitermate geschikt. "Het is een sobere omgeving om mensen in de groep weer rustig te krijgen." In het gebied zullen twee extra handhavers worden ingezet. Ook komt er een klankbordgroep en een speciaal e-mailadres waar bewoners hun op -en aanmerkingen kwijt kunnen.

Lees ook: Opvang voor overlastgevende asielzoekers: 'Belachelijk'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden