Overlast van verwarde personen met 12 procent toegenomen

In 2014 kreeg de politie in Amsterdam 6.044 meldingen over overlast van verwarde en overspannen personen. Dat is een toename van 12 procent in twee jaar tijd.

null Beeld anp
Beeld anp

In 2012 lag het aantal meldingen in Amsterdam nog op 5.398, dit groeide in 2013 naar 5.882 meldingen. In heel Nederland groeide het aantal meldingen tussen 2013 en 2014 van 52.297 naar 59.699 keer. Dit blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door NU.nl en Localfocus en waarover ook de politie bericht.

Amsterdam is in Nederland veruit de gemeente met het grootste aantal meldingen van incidenten met verwarde personen. Op plek twee staat Rotterdam, waar vorig jaar 3.029 meldingen binnenkwamen bij de politie.

Geen onderzoek naar causaal verband
Henk van Essen, lid korpsleiding, vindt dat verwarde personen patiënten zijn en niet met handboeien om in een politieauto thuishoren. 'Laat staan in een politiecel. Dat draagt niet bij aan hun herstel, integendeel. Deze mensen hebben baat bij opvang door hulpverleners. Zelfs al in de fase dat zij vervoerd moeten worden.' Desondanks belangd momenteel zeventig procent van de verwarde personen wel (tijdelijk) in een politiecel. De politie pleit voor betere samenwerking met de GGZ.

Het is niet geheel duidelijk waar de stijging van het aantal meldingen vandaan komt. 'De toename kan bijvoorbeeld te maken hebben met mensen die eerst in een instelling woonden en nu ambulante thuiszorg ontvangen, maar er is geen onderzoek hiernaar gedaan om dit causale verband aan te tonen', aldus GGZ Nederland tegen NU.nl.

Als voorbeeld van overlast door verwarde of overspannen personen geeft de politie een bejaarde man die regelmatig spullen kwijt is en hiervoor meerdere keren per dag de politie belt, of een jongen uit een zorginstelling die vorig jaar 141 keer wegliep en 139 keer door de politie is teruggebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden