Plus

Overlast op de Zeedijk: 'Als Zeedijkers klagen, is er echt wat aan de hand'

De klachten over afval, geluid, stank en overlast door terrassen op de Zeedijk zijn zo groot dat stadsdeel Centrum vanaf deze maand extra gaat controleren.

De Zeedijk in de ­jaren tachtig, met overlast van junks en dealers. De huidige ­situatie doet sommige bewoners denken aan vroeger Beeld Bert ­Verhoeff/HH
De Zeedijk in de ­jaren tachtig, met overlast van junks en dealers. De huidige ­situatie doet sommige bewoners denken aan vroegerBeeld Bert ­Verhoeff/HH

Het is een puinhoop op de Zeedijk, zegt Diana van Laar, eigenaar van café 't Mandje en secretaris van de ondernemersvereniging in de straat.

"Het probleem is dat iedereen op verschillende momenten zijn afval kwijt moet. Toeristen die hier via Airbnb kamers huren, gaan op een ander moment de deur uit dan horecapersoneel, maar iedereen heeft wel zijn zakje afval. Vervolgens dumpen mensen hun afval op de brug, omdat dat de enige plek is waar het kan."

Extra controles
Boudewijn Oranje, bestuurder van stadsdeel Centrum, kent deze geluiden. "We krijgen heel veel klachten over de Zeedijk," zegt hij. "Dat is de reden dat wij de straat nu gaan aanpakken."

Deze maand begint het stadsdeel met extra controles, die zich vooral richten op afval op straat en illegale terrassen. Handhavers zullen de komende weken bij ondernemers en bewoners langsgaan. "Wij zien dat afval afkomstig van bedrijven te vroeg op straat wordt gezet," zegt Oranje. "Ook bewoners doen daar aan mee."

Het resultaat: bergen afval op straat.

Negen zakken afval
Volgens Van Laar heeft de Zeedijk te weinig openbare vuilnisbakken en zitten die dan ook bijna altijd vol. "Dan zie je dat mensen het echt wel goed willen doen: ze leggen hun vuilnis op en om de bak. Bovendien wordt vuilnis nu maar twee keer in de week opgehaald, terwijl horecabedrijven veel vaker hun afval kwijt moeten."

Oranje zegt dat ondernemers hun afval binnen moeten opslaan totdat het buiten mag worden gezet. Als ze meer dan negen zakken hebben, moeten ze er zelf voor zorgen dat het wordt opgehaald.

Dubbele moraal
De terrassen op de stoep leiden tot een lang­lopende discussie in deze buurt. Caféhouders beklagen zich over de beperkte mogelijkheden en de strenge regels, voorbijgangers storen zich aan de smalle stoepen, die grotendeels in beslag worden genomen door tafels en stoelen.

Het is een ingewikkelde discussie, zegt Oranje, waarbij veelal een dubbele moraal geldt. "We zijn boos als we niet op de stoep kunnen, maar ook als terrassen weg moeten. Feit is dat we niet zo veel ruimte hebben op de Zeedijk, en die moeten we beschermen."

"We zien veel conflicten tussen voetgangers en fietsers, omdat de eerste groep van de stoep wordt gedreven door terrassen. Let wel: een terras is een gunst. Onder­nemers met een terras mogen een stuk van de openbare ruimte gebruiken."

Regel is dat op de stoep 1,50 meter ruimte moet zijn voor voetgangers. "Een aantal onder­nemers kan hierdoor geen terras beginnen."

Balans
Ondernemers en bewoners in de straat klagen ook over feestvierders 's nachts en toeristen overdag. "Ere wie ere toekomt: tot een paar jaar geleden heeft de gemeente haar werk goed gedaan," zegt Remco Kamlag, voorzitter van buurtvereniging SamenZeedijk.

"Toeristen komen naar de Zeedijk omdat de buurt populair is geworden. Helaas komen ze met te veel tegelijk. We moeten een balans zien te vinden tussen wonen, werken en recreëren."

De stroom toeristen trekt weer dealers aan. Volgens bewoners neemt de overlast van junkies en dealers op straat toe. "Het doet de oude bewoners denken aan vroeger," aldus Kamlag. In de jaren tachtig was de Zeedijk een no-go­area, bevolkt door voornamelijk junks.

Lakse handhaving
"Deze bewoners hebben zich jaren ingezet voor hun buurt en het is schrijnend om te horen dat ze nu toch overwegen te verhuizen, vanwege dezelfde problemen die ze dertig jaar geleden nog het hoofd wilden bieden." De oplossing moet volgens Kamlag allereerst van de gemeente komen.

"Toen het wat beter ging met de straat, is de handhaving laks geworden. Bewoners van de Zeedijk zijn heel wat gewend, dus er is zeker wat serieus aan de hand als ze klagen."

Stadsdeel Centrum herkent dit beeld. Het gaat vooral om dealers van nepdope. "De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie werken samen aan het terugdringen van intimidatie en overlast die deze handel met zich meebrengt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden