Update

Overlast na zware storm, brandweer rukt 150 keer uit in Amsterdam

Het noodweer van vannacht heeft veel schade aangericht in de stad: de bomen sneuvelden bij bosjes en zeker vijf mensen raakten gewond. Ook is er veel schade aan huizen en auto’s.

Omgevallen boom tegenover Hotel De L'Europe.Beeld Lex Boon

Regen en wind joegen vannacht met enorme kracht over de stad. Vanochtend werd de schade van pas echt duidelijk: alleen al in stadsdeel Centrum zijn circa 150 bomen omgewaaid, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Hoeveel het er in de hele stad zijn, weten we nog niet. Maar het zijn er heel veel.”

De brandweer in Amsterdam moest honderden keren uitrukken. Overal in de stad waren joekels van bomen omgevallen: aan de Amstel tegenover ­Hotel De l’Europe zijn zeven bomen op een rij omgegaan. Een daarvan lag op een scooter, op de Schellingwouderdijk viel er eentje op het dak van een dijkhuis. De bewoners bleven ongedeerd. Op de Herengracht ligt een omgewaaide boom in de gracht en op tal van plaatsen vlogen loszittende bouwdelen in het rond. Op de Sumatrakade woei een deel van een dak van een gebouw en in de hele stad raakten bovenleidingen van de tram beschadigd.

Het noodweer bezorgde de hulpdiensten een bijzonder drukke nacht. Vandaag is er nog veel werk te doen om de stormschade te herstellen, meldt de gemeente. “We hebben tweehonderd mensen in de stad aan het werk. Daarbij krijgen we hulp van drie aannemers en de brandweer.”

Gewonde voorbijganger

Diverse wegen stonden blank als gevolg van de hevige regenval, zoals de afrit S104 in West. Een steiger op het Oudekerksplein dreigde in te storten nadat er een boom tegenaan was gevallen. Op de Amstel raakte een voorbijganger gewond door een omvallende boom. “En er zijn nog vier anderen lichtgewond geraakt,”zegt een woordvoerder van de brandweer. “De precieze aanleiding ken ik niet, maar denk aan mensen die zelf zijn omgewaaid of geraakt werden door afgebroken takken.”

Ook het luchtverkeer op Schiphol had last van de storm. Diverse vluchten werden omgeleid.

Rond middernacht werd de brandweer platgebeld, ook vaak met zaken die geen spoed hadden. “We hebben een oproep gedaan om alleen in het geval van acuut gevaar 112 te bellen. Een omgevallen boom in de tuin is vervelend, maar heeft geen prioriteit.”

Straten onder water

De brandweer was vannacht druk in de weer met het vrijmaken van een aantal wegen die onbegaanbaar waren geworden door omgewaaide bomen. “Zo was een deel van de Oranjebaan in Amstelveen ook afgesloten. De brandweer is bezig geweest de wegen weer vrij te krijgen.” Sommige straten werden heel slecht begaanbaar doordat ze blank kwamen te staan.

Omgevallen boom op de Schellingwouderdijk.Beeld Jocelyn Vreugdenhil
Omgevallen boom op de Schellingwouderdijk.Beeld Jocelyn Vreugdenhil
Omgevallen boom op de Amsteldijk.
Omgevallen boom op de Herengracht.Beeld Lex Boon

Code oranje

Het KNMI gaf rond middernacht de code oranje af voor het hele land behalve Zeeland. Rond vier uur vanochtend werd was de waarschuwing weer ingetrokken. In de provincie Utrecht werd volgens Weeronline de zwaarste windstoot gemeten (127 km/u). Tijdens de onweersbuien werden ongeveer 72.500 bliksemontladingen genoteerd. Overal in het land is schade: zo werd in Udenhout een zorgcentrum ontruimd vanwege wateroverlast. Die ontstond doordat het dak van het zorgcentrum de hoeveelheid regen niet aankon.

Het zal je maar gebeuren: door de storm is een boom op je auto gevallen, of op je huis. Wat moet je doen, en wat is verzekerd? Het Verbond van Verzekeraars legt uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden