'Overheid weinig succesvol in geld afpakken van criminelen'

Het Openbaar Ministerie (OM) slaagt er niet goed in om geld van criminelen af te pakken. Dat concludeert wetenschapper Edwin Kruisbergen. Hij promoveerde maandag aan de VU op de bestrijding van georganiseerde misdaad.

Het OM lukt het niet om miljoenen aan crimineel geld te incasseren Beeld ANP
Het OM lukt het niet om miljoenen aan crimineel geld te incasserenBeeld ANP

Kruisbergen onderzocht 102 zaken die tussen 1995 en 2015 speelden en waarin het OM crimineel verkregen geld probeerde te incasseren. In al deze zaken bij elkaar opgeteld, eiste het OM in eerste instantie bijna 62 miljoen euro.

Aan het einde van de rechtsgang, was van dit bedrag nog maar 27,5 miljoen euro over. Dat is slechts 44 procent van wat het OM in eerste instantie eiste.

50 miljoen
Vervolgens loopt de zoektocht naar het criminele geld vast bij het innen. In juli 2015 was van die 27,5 miljoen namelijk nog maar 11,3 miljoen euro daadwerkelijk betaald. Dat is een verschil van meer dan 50 miljoen met het oorspronkelijke bedrag geëist door het OM.

Als reden voor dit grote verschil noemt Kruisbergen het feit dat er geen gebruikelijke manier is waarop het criminele vermogen wordt vastgesteld. Bovendien is de hoeveelheid beschikbare informatie hierover nogal beperkt. In de meeste zaken nam de rechter dan ook niet het bedrag over dat door het OM werd voorgedragen.

Korting
Een andere oorzaak die Kruisbergen noemt, is dat veel criminelen hun best doen om het geld te verbergen, voor een deel in het buitenland, en dat autoriteiten er niet in slagen dit geld volledig op te sporen. Tegelijkertijd kan het ook zijn dat criminelen simpelweg niet het geld hebben om het uitstaande bedrag te betalen.

Omdat rechtszaken waarin geprobeerd wordt om geld van criminelen te ontnemen soms erg lang kunnen duren, zijn er ook voorbeelden waarin de rechter een korting geeft op het te betalen bedrag, omdat de rechtsgang de redelijke termijn heeft overschreden.

'Het beleid en debat rondom het afpakken van criminele verdiensten zou meer gevoed moeten worden door pragmatisme, feiten en analyse,' schrijft Kruisbergen dan ook in zijn proefschrift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden