Overheid VS voor het eerst niet welkom op grootste hackersconferentie, dankzij Snowden

Voor het eerst in het 21-jarig bestaan van Def Con, de grootste hackersconferentie ter wereld, is vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid gevraagd weg te blijven van het evenement. Oprichter Jeff Moss scheef dit vandaag in een bericht op de officiële Def Con-website.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Volgens Moss voelen veel mensen die de conferentie willen bijwonen zich ongemakkelijk over de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de federale overheid vanwege het PRISM-schandaal. Klokkenluider Edward Snowden onthulde vorige maand een geheim afluisterprogramma van Amerikaanse geheime dienst NSA.

Keith Alexander
Def Con wordt sinds 1993 elk jaar gehouden in Los Vegas en is bedoeld voor hackers, onderzoekers en anderen die zijn geïnteresseerd in onderzoek naar internetbeveiliging. Ook werknemers van de CIA, FBI en NSA zijn vaak aanwezig. Vorig jaar gaf het hoofd van de NSA, Keith Alexander, er zelfs nog een presentatie. Hem werd destijds gevraagd of de Amerikaanse overheid haar burgers bespioneerde. Alexander ontkende toen dat de NSA informatie van alle Amerikanen zou verzamelen.

Het verzoek om van Def Con weg te blijven is niet bedoeld om de spanning te vergroten, maar juist om deze weg te nemen. 'Een beetje tijd en afstand kan gezond zijn, zeker wanneer de emoties hoog oplopen', aldus Moss, in hackerskringen ook bekend als 'The Dark Tangent', tegenover persbureau Reuters. 'Maar we organiseren geen heksenjacht en we gaan ook geen paspoorten controleren en mensen eruit schoppen.'

Def Con vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 4 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden