Overheid Mexico heeft vuile handen

De arrestaties van deze en vorige week illustreren dat politieagenten en ambtenaren ervan verdacht worden op de loonlijst te staan van de drugsbendes. Foto EPA/Juan Cedillo Beeld
De arrestaties van deze en vorige week illustreren dat politieagenten en ambtenaren ervan verdacht worden op de loonlijst te staan van de drugsbendes. Foto EPA/Juan Cedillo

BUENOS AIRES - Het Mexicaanse leger en de federale autoriteiten hebben de afgelopen week bijna 150 overheidsfunctionarissen en politieagenten opgepakt. Ze worden verdacht van banden met de machtige Mexicaanse drugsbendes.

In de oostelijke staat Michoacán werden vorige week elf burgemeesters en zeventien andere functionarissen gearresteerd, onder wie een adviseur van de gouverneur, een rechter en drie ambtenaren van de lokale officier van justitie.

Deze week was de andere kant van Mexico aan de beurt: in de noord-westelijke staat Nuevo León pakte het leger 58 politieagenten op tijdens een operatie die nog niet is afgelopen. Zes van hen zijn alweer vrijgelaten.

In de kuststaat Veracrúz werden 48 verkeersagenten gearresteerd naar aanleiding van de verdwijning van een douanebeambte. Van hen mochten er 41 na verhoor naar huis.

''We betalen de prijs van jarenlange tolerantie,'' aldus president Felipe Calderón over de arrestaties. Hij zei dat de acties passen bij zijn strategie om 'onze instituties te zuiveren en te versterken' en te laten zien hoezeer Mexico zich inzet om 'de kanker van de corruptie binnen de overheid' te bestrijden.

Oppositieleden hebben zich echter beklaagd over de arrestaties. Op 5 juli zijn er in Mexico parlementsverkiezingen. De meeste gearresteerde functionarissen behoren tot de oppositiepartijen PRI en PRD. Er werden slechts twee ambtenaren gearresteerd die lid zijn van de PAN, de partij van Calderón.

De Mexicaanse president ging vlak na zijn aantreden in december 2006 de strijd aan met de machtige drugsbendes in zijn land. Dat heeft geleid tot een ware drugsoorlog en vele arrestaties. Maar het overhoop trekken van de machtsstructuren binnen de drugswereld zorgt ook voor vele doden. De teller voor dit jaar staat op 2653, aldus de krant El Universal. Sinds 2007 zouden meer dan zevenduizend mensen zijn vermoord, veelal tijdens onderlinge afrekeningen.

Wie zich verdiept in de achtergronden van de oorlog tussen de Mexicaanse staat en de drugsmaffia, komt al snel uit bij medeplichtigheid van het Mexicaanse overheidsapparaat zelf. Corruptie van simpele politieagenten tot politici in de hoogste regionen is voor president Calderón één van de grootste belemmeringen in zijn strijd tegen de 'narcotraficantes'.

De arrestaties van deze en vorige week illustreren dat politieagenten en ambtenaren ervan verdacht worden op de loonlijst te staan van de drugsbendes. Soms wordt hen daarbij weinig keus gelaten. 'Plata o plomo' (zilver of lood) is een wijdverbreid begrip: ambtenaren mogen kiezen tussen geld of de kogel.

Vanwege de corruptie in de lokale politiekorpsen en hun geringe mankracht besloot Calderón daarom al snel het leger in te zetten. Op sommige plaatsen heeft dat de macht overgenomen. Volgens Human Rights Watch maakt ook het leger zich regelmatig schuldig aan mensenrechtenschendingen.

Maar Calderón trekt zich weinig aan van die kritiek. Volgens hem heeft het leger de plaats ingenomen 'die ons land en de geschiedenis ervoor gereserveerd hebben'. (ROBERT-JAN FRIELE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden