Update

Overheid legt chemiebedrijf in Botlek stil

De overheid heeft het chemiebedrijf Organik Kimya in Rotterdam-Botlek stilgelegd, omdat het de veiligheid in de controlekamer niet kan garanderen. Dat gebeurde na een nachtelijke inspectie waarbij diverse overheidsinstanties betrokken waren.

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, van het ministerie van Sociale Zaken heeft dat woensdag bekendgemaakt. Voor het gebruik van de controlekamer is een exploitatieverbod opgelegd, want daar kan het bedrijf de veiligheid 'volstrekt onvoldoende garanderen', vindt de inspectie. Met name de werknemers in de controlekamer lopen risico's omdat zij bij gevaar niet weg kunnen.

Ook andere diensten constateerden de afgelopen tijd tekortkomingen bij de onderneming. Het gaat onder meer om tekortkomingen bij lozing van vervuild afvalwater en de opslag en verkeerde etikettering van gevaarlijke stoffen.

Het bedrijf kreeg eerder al twee dwangsommen opgelegd. De DCMR Milieudienst Rijnmond is een bestuursrechtelijke procedure begonnen.

Organik Kimya maakt onder meer polymeer emulsies en speciale chemicaliën en gebruikt daarbij veel gevaarlijke stoffen. Het bedrijf krijgt formeel nog een week de tijd om de alle tekortkomingen weg te nemen. Mocht het niet lukken dan komt volgende week donderdag of vrijdag het productieproces stil te liggen.

Ontkend
Het bedrijf ontkende woensdagavond dat de vestiging aan de Chemieweg in de Botlek is stilgelegd. 'Organik Kimya is gewoon in bedrijf en zal de komende weken maatregelen treffen om de veiligheid in het bedrijf, en meer in het bijzonder de controlekamer, verder te verbeteren', liet de onderneming weten. De controlekamer zal worden verhuisd naar een andere locatie. De productie gaat gewoon door, aldus Organik Kimya.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden