Nieuws

Overheid geeft starters en gezinnen financieel steuntje in de rug voor koophuis

Starters op de woningmarkt die zich nu geen koophuis kunnen permitteren, kunnen straks aanspraak maken op overheidsgeld om een deel van de aankoop van een nieuwbouwwoning te financieren. Het kabinet trekt daar 40 miljoen euro voor uit.

Hans van Soest
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het geld wordt gestort in een op te richten Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Starters en gezinnen met een bruto jaarinkomen tussen de 40.000 en 65.000 euro, kunnen straks maximaal 75.000 euro korting krijgen op de aankoop van een nieuwbouwhuis. Zo kunnen zij zich een eengezinswoning of appartement van ongeveer 280.000 euro veroorloven.

Terugbetalen

Wanneer de woning later wordt verkocht, moet de subsidie weer worden terugbetaald, plus een deel van de eventuele winst. Met dat geld kan het fonds dan weer nieuwe starters helpen. Mocht de woning onverhoopt in waarde dalen, dan kan het terug te betalen bedrag lager uitvallen.

Volgens CDA-Kamerlid Jaco Geurts is het met de huidige hoge huizenprijzen en de stijgende hypotheekrente voor mensen met een middeninkomen onmogelijk geworden een huis te kopen. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op dure huurhuizen. De gemiddelde koopprijs voor een huis ligt nu overigens rond de vier ton.

Tot 5000 nieuwbouwwoningen naar starters

Het fonds is vorige week gelanceerd door de stichting OpMaat, een landelijk expertisecentrum voor de woningmarkt. Het fonds sluit aan bij al bestaande regelingen voor middeninkomens zoals de KoopStart-regeling, waarbij de projectontwikkelaar een deel van de verkoopprijs voorschiet. Het voorschot hoeft pas terugbetaald te worden na verkoop van de woning.

Verschil met bestaande regelingen is dat er in het nieuwe fonds overheidsgeld zit. OpMaat had gevraagd om een bijdrage van 82 miljoen euro van het Rijk, maar krijgt nu dus iets minder dan de helft. Idee was dat er tot 2030 zo’n 1500 tot 5000 nieuwbouwwoningen aan starters konden worden verkocht.

In het regeerakkoord hadden VVD, D66, CDA en ChristenUnie al afgesproken dat ze starters wilden helpen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door een nieuwe vorm van premie A-woningen. Dat systeem van met overheidsgeld gefinancierde koopwoningen voor lage inkomens werd in 1988 afgeschaft. Nu keert dat systeem in een andere vorm weer terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden