Overheden vragen Microsoft 75.000 keer per jaar om informatie over gebruikers

Overheidsinstanties hebben Microsoft vorig jaar meer dan 75.000 keer gevraagd om gebruikersinformatie te delen. In ongeveer 60.000 gevallen ging Microsoft daarmee akkoord. De technologiegigant publiceerde gisteren een rapport waarin dit wordt bekendgemaakt.

Juridisch directeur van Microsoft Brad Smith Beeld anp
Juridisch directeur van Microsoft Brad SmithBeeld anp

Het rapport behandelt alle aanvragen die Microsoft heeft ontvangen in 2012. Het is voor het eerst dat het bedrijf een dergelijk rapport naar buiten brengt. Eerder gingen bedrijven als Google en Twitter Microsoft voor. Microsoft geeft informatie over gebruikers van diensten als Hotmail, Outlook, Office en Xbox Live, de cijfers voor Skype zijn apart in het rapport verwerkt.

Informatie
Van alle verzoeken gaf Microsoft in 2.1 procent van de gevallen informatie over de inhoud die gebruikers via Microsoft op het internet zetten. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie uit e-mails of opgeslagen foto's. Van deze 1.558 gevallen kwam het verzoek tot informatie in alle behalve 14 gevallen van de Amerikaanse rechtbanken. De overige keren dat er inhoudelijke informatie werd vrijgegeven, gebeurde dat aan overheidsinstanties uit Canada, Brazilië, Ierland en Nieuw-Zeeland.

Veel vaker werd er informatie over gebruikers vrij gegeven. In zeker 56.388 gevallen (cijfer zonder Skype) gaf Microsoft overheden informatie als naam, adres of e-mailadres. De landen die het vaakst bij Microsoft om informatie vroegen zijn de Verenigde Staten, Turkije, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland
Ook de Nederlandse overheid vroeg bij Microsoft om informatie. In 859 gevallen vroegen Nederlandse autoriteiten informatie over totaal 1.438 gebruikers. In geen van de gevallen werd informatie verstrekt over de inhoud die gebruikers via Microsoft deelden. In 78.1 procent van de gevallen werd wel informatie over gebruikers gedeeld.

Van de 188 keer dat Microsoft geen data deelde met Nederland, kwam dat 187 keer omdat het bedrijf geen data kon vinden. In één geval voldeed Nederland niet aan de wettelijke eisen om informatie op te vragen.

Bits of Freedom
Het rapport van Microsoft wordt goed ontvangen door Bits of Freedom. De organisatie noemt het rapport 'een goed voorbeeld' en hoopt dat andere bedrijven het voorbeeld van Microsoft volgen. Bits of Freedom vroeg in januari van dit jaar in een open brief Microsoft om transparantie omtrent de privacy van gebruikers van Skype.

Microsoft benadrukt in een verklaring van juridisch directeur Brad Smith dat het zorgvuldig om wil gaan de privacy van haar gebruikers. Voordat het bedrijf gebruikersinformatie loslaat moet er eerst een dagvaarding overlegd worden. Indien een overheid inhoudelijke informatie wil, is een gerechtelijk bevel vereist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden