Overgewicht kost 600 miljoen

DEN HAAG - Ziekteverzuim door te zware werknemers kost jaarlijks 600 miljoen euro. Daarvan komt het grootste gedeelte voor rekening van mensen die lijden aan ernstig overgewicht (ruim 400 miljoen).Dat blijkt uit cijfers die minister Ab Klink (Volksgezondheid), Paul Rosenmöller (voorzitter convenant overgewicht) en Johan Polder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op een rijtje hebben gezet voor een artikel in het economenvakblad ESB.

Te zware mensen zijn vaker ziek en kosten hun werkgever meer aan verzuimde uren dan collega's met een normaal gewicht. Door overgewicht en obesitas stijgen de kosten van ziekteverzuim, met 11 procent, concluderen de auteurs. Ze geven aan dat het gaat om een globale schatting, maar de cijfers maken wel duidelijk dat overgewicht niet alleen tot hogere zorgkosten leidt maar ook tot een extra kostenpost in het bedrijfsleven. ''Overgewicht heeft ook economisch gewicht.''

Het RIVM berekende eerder al dat overgewicht jaarlijks 1,2 miljard euro aan medische kosten oplevert. Dat is 2 procent van de totale zorguitgaven. Dit komt vooral door de behandeling van hartziektes, diabetes en gebreken in de manier van bewegen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden