Overeenstemming over economisch plan VS

De onderhandelaars van het Huis van Afgevaardigen hebben overeenstemming bereikt over het economisch plan voor de Verenigde Staten. Foto AP/Susan Walsh Beeld
De onderhandelaars van het Huis van Afgevaardigen hebben overeenstemming bereikt over het economisch plan voor de Verenigde Staten. Foto AP/Susan Walsh

WASHINGTON - De onderhandelaars van het Huis van Afgevaardigen, de Senaat en het Witte Huis zijn eruit. Voor het Huis en de Senaat ligt een economisch plan waarmee de Amerikaanse economie uit het slop moet worden getrokken. Waarde: 789 miljard dollar.

Over het plan wordt nu nog één keer gestemd in het Huis van Afgevaardigen en de Senaat, waarschijnlijk al voor het weekeinde. Volgens de onderhandelaars zouden stemmingen over de plannen donderdag al plaats zouden kunnen vinden. Daarna kan president Barack Obama zijn handtekening onder het miljardenplan zetten, waarmee het plan wettig wordt.

Het stimuleringsplan is een van de eerste grote inititieven van de nieuwe regering van Obama. Het smeden van een eenduidig plan had nogal wat voeten in de aarde en was een proces van ''geven en nemen'', aldus voorzitter van de Democraten in de Senaat Harry Reid.

Nadat eerst het Huis van Afgevaardigen een plan van 825 miljard dollar goedkeurde, stemde de Senaat in met een plan van 838 miljard dollar. Onder meer extra uitgaven aan onderwijs waren een groot discussiepunt. Ook de grootte van de twee plannen stond ter discussie. Republikeinen wilden dat het plan minder dan 800 miljard dollar zou gaan kosten.

Volgens Reid worden met het plan 3,5 miljoen banen gecreëerd. Een derde van het plan is gericht op belastingverlagingen en -toeslagen. Daarnaast gaat de overheid het geld besteden aan verschillende projecten, waaronder internetprojecten en in de transportsector.

Op zichzelf zal het stimuleringsplan de malaise in de Verenigde Staten niet kunnen herstellen. Het pakt namelijk niet de opgedroogde kredietmarkt aan. Daarvoor is het reddingsplan voor de financiële markt van minister Timothy Geithner (Financiën) in het leven geroepen. Dinsdag legde hij uit hoe het tweede deel van de vorig jaar gereserveerde 700 miljard dollar besteed zal worden. De Amerikaanse overheid wil met nieuwe steunmaatregelen voor de financiële sector de kredietverlening weer aan de praat krijgen.

Woensdag werden de bankdirecteuren van de acht grootste banken in de VS aan de tand gevoeld over de tot nu toe ontvangen staatssteun. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden