Overdracht van Insiya aan haar moeder gaat niet door

De overdracht van de ontvoerde peuter Insiya aan haar moeder, die dinsdag in India had moeten plaatsvinden, gaat niet door.

Insiya Beeld .
InsiyaBeeld .

De vader van het meisje (4) heeft hoger beroep aangetekend tegen een eerdere beslissing van de rechtbank om het kind aan haar moeder te geven.

Volgens Nadia Rashid, moeder van Insiya, is er sprake van een vertragingstechniek.

Vorige week werd de zaak in India drie dagen inhoudelijk behandeld. De hogere rechter bepaalde dat de uitkomst van het hoger beroep nu eerst moet worden afgewacht.

De uitspraak zal binnen twee weken gedaan worden.

Teleurgesteld
Insiya's vader Shehzad Hemani was in beroep gegaan tegen de uitspraak van een familierechter in India in januari dat Insiya op 27 maart moest worden overgedragen.

Rashid kan niet zelf naar India gaan om haar kind op te halen, omdat er een arrestatiebevel tegen haar is uitgevaardigd.

De vader van het meisje beticht op zijn beurt zijn ex-vrouw van ontvoering van Insiya uit India naar Nederland.

Nadia Rashid is teleurgesteld. "Mijn ex gebruikt vertragingstactieken. Hij wil me ermee afschrikken. Maar dit maakt me niet bang. Ik ga door met mijn strijd." Rashid verblijft al sinds langere tijd in een safehouse.

Ze mag niets zeggen over eventuele bedreigingen van handlangers van Hemani. "Maar hij heeft zeven man zo ver gekregen om mijn dochter te ontvoeren. Dat zegt wel wat."

Moed
Rashid heeft haar kind sinds de ontvoering niet meer gezien of gesproken. "De rechter vroeg hem (Hemani,red.) in de rechtszaal of ik mijn kind wel mocht zien. 'Natuurlijk,' zei hij. Maar ik heb mijn dochter al die tijd niet meer gesproken."

Buitenlandse Zaken is volgens Rashid nog steeds bezig om te kijken naar een oplossing.

Rashid laat de moed niet zakken nu de overdracht van dinsdag van de baan is. "Ik houd rekening met alle scenario's. Maar ik ga door tot het Hooggerechtshof. Ik realiseer me erbij dat ik te maken heb met een psychopaat."

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorige maand dat het Hemani niet kan dwingen Insiya te laten terugkeren naar Nederland. Het hof is daartoe onbevoegd. Er zijn geen rechtsverdragen tussen beide landen.

Insiya werd in september 2016 vanuit het huis van haar oma in de Watergraafsmeer ontvoerd.

Tegen Hemani en zeven medeverdachten, onder wie een neef en zakenrelaties, loopt in Nederland een rechtszaak, die in oktober zal worden voortgezet.

Lees het interview met de moeder van Insiya terug: 'Hij deed dit puur uit wraak'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden