Plus

Overamstel de meest onwaarschijnlijke hotelwijk

Hotels naar de stadsrand, het zou de drukte in Amsterdam Centrum moeten verlichten. Op het barre industrieterrein Overamstel wordt nu gebouwd aan vier megahotels, waarvan de eerste deze maand opengaat. De toeristen zullen niet weten hoe snel ze de metro naar de binnenstad moeten pakken.

Het nieuwe QO-hotel op Overamstel, dat deze maand opengaatBeeld Maarten Boswijk

Nienke Elzenga sluit net af. Na de lunch is het gedaan met de aanloop in haar broodjeszaak in een voormalig benzinestation. Ze is langer open geweest, maar in Overamstel was de animo voor ontbijt en borrel ver te zoeken.

Was. Want pal naast haar Broodje Dobber klimt 'Hotel Overamstel' de hoogte in, prefabelement voor prefabelement. Als het eind dit jaar onder de naam Leonardo Hotel de deuren opent, heeft Elzenga uit 493 hotelkamers een stortvloed aan potentiële klanten voor haar broodjeszaak.

Moeder aller bedrijfsterreinen
Welkom op Overamstel, moeder aller bedrijfsterreinen. Waar tot voor kort traditionele firma's als metaalspecialist Amsterdam Metallurgical Group en industriële slijperij Asko Grinding het gebied slechts hoefden te delen met creatieve nomaden. Reclamebedrijf CCCP bijvoorbeeld, uitgever Overamstel of websuper Picnic, die in hun zoektocht naar enigszins betaalbare onderkomens zijn neergestreken in voormalige fabrieksgebouwen.

Maar Overamstel is binnenkort ook de meest onwaarschijnlijke hotelwijk van Amsterdam. Niet de Dam, Anne Frank Huis of Rijksmuseum, maar bouwmarkt Gamma, flitsgarage Kwikfit of de cultuurbewakers van het Meertens Instituut zijn de Amsterdamse highlights die gasten van ruim tweeduizend hotelkamers straks als eerste krijgen voorgeschoteld.

Voor de bezoeker die nog snel op zoek moet naar een cadeau voor thuis, lonken hier de uitlaten van automaterialenhandel Brezan, de apparaten van gereedschappengigant Gerritse, potaarde van Ranzijn of het elektronica-aanbod van discounter Platte TV. En voor vertier en versnaperingen heeft de bezoeker straks de keuze tussen McDonald's, de satékroketten van de truckers-Febo of de broodjes van Dobber.

Ander publiek
"Toen ik hier twaalf jaar geleden begon waren mijn klanten mensen van de werkvloer," zegt Elzenga. "Truckers, arbeiders, taxichauffeurs. Daar is de afgelopen drie jaar met al die creatieve bedrijven een ander publiek bijgekomen. En nu zijn het de bouwvakkers van al die hotels."

Want haar Duits/Israëlische buurman Leonardo is niet alleen. Deze maand opent keten Crowne Plaza zijn klimaatneutrale QO-hotel op de kop van het Amstelkwartier: 288 kamers met duurzaam uitzicht op de gouden bogen van McDonald's.

Vanaf de achttiende verdieping zijn de bouwkranen te tellen van de andere hoteliers die straks tussen de industriële laagbouw zeventig, tachtig meter de hoogte inschieten.

De kraan die congreshotel Postillion afbouwt op wat voorheen een onbestemd groenstrookje was tussen creatievenschuilplek Kauwgomballenfabriek en de metrosporen. En aan de Duivendrechtsevaart bouwt familie-imperium Van der Valk zijn eerste Amsterdamse vestiging, straks uitgebaat door de vierde generatie Valkjes.

Het ligt pal naast studentenhotel Amstel Home dat vorig jaar een kantoorpand met 520 shortstay-studentenkamers annexeerde.

Nieuwste hotelwijk
Gevoegd bij de hotels van oudgedienden Bastion en Mercure is Overamstel straks met zo'n ruim tweeduizend hotelkamers de nieuwste hotelwijk van Amsterdam. En dan staat vlakbij dit onwaarschijnlijke hotelwalhalla nog groeps­hotel Meininger - 800 bedden in 185 kamers in de nieuwbouwtoren naast station Amstel.

Het is de tol van de Amsterdamse druktefobie, die hotels uit hun traditionele centrumgebied naar de onbestemde stadsranden heeft gejaagd.

Maar of die drukte werkelijk wordt opgelost door hotelgasten naar barre industrieterreinen te verdrijven? Die vraag beantwoordt zichzelf. Wie zoveel kamers op een industrieterrein toestaat, weet dat de bezoekers ervan zo snel mogelijk de metro's naar de binnenstad zullen pakken.

Internationale broodjes
Dat is ook wat Elzenga verwaaide toeristen nu al adviseert. "Highlights zijn hier niet. Er is niks te doen." Dat Broodje Dobber het belangrijkste toeristische hoogtepunt van de prille hotelwijk is, doet haar glimlachen. "Vergeet de Febo niet."

Ze denkt er met de gedroomde internationale klandizie voorzichtig weer over na om langer open te gaan. Alleen: aan de menukaart gaat Broodje Dobber niets veranderen. "Ik heb al best wat internationale broodjes staan. En die hotelgasten willen ook wel eens wat anders dan zo'n ontbijtbuffet."

Dat met de hotelhausse de buurt verder zal veranderen, neemt ze op de koop toe. "Best kans dat andere zaken nu ook denken dat ze hier een kans maken. Maar ik heb er al zoveel zien komen en allemaal ook weer zien gaan."

Zelfs de A10 is geen barrière meer

Bij vier hoteltorens zal het op Overamstel niet blijven. Ook snelweg A10 die het industrieterrein doorsnijdt is geen barrière meer. Zo heeft de gemeente naast de BMW-dealer aan de Pieter Braaijweg een voormalig terrein van haar Materiaaldienst geoormerkt als hotellocatie.

Ook zijn er plannen voor nog een studentenhotel in een uitgebeend voormalig kantoorpand aan de Van der Madeweg.

Daarmee is de volgende stap naar de geplande 'hotelontwikkelingen' in de multifunctionele nieuwbouwwijk De Nieuwe Kern, die in het gebied tussen station Duivendrecht en de A2 tuinhuisjes en weilanden moet vervangen, snel gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden