Column

Overal crisis

THEODOR HOLMAN

Pardon? Wat? Nog een keer? Ik snap er helemaal niets van. Gaan ze nú de hypotheekrenteaftrek aanpakken?

Geen aftrek meer, dan kan niemand meer z'n hypotheek betalen, huizen moeten meteen worden verkocht, huizenprijzen dalen, dág overwaarde - de economische gevolgen zullen ernstiger dan ernstig zijn. Banken krijgen niets meer voor de panden. Hypotheken kunnen niet meer worden verstrekt. Dan vallen de banken echt om, en dan sta je voor de Albert Heijn te pinnen en komt er alleen lucht uit de automaat.

Ik klets niet uit mijn nek, ik klets Sweder van Wijnbergen na, hoogleraar economie bij de UvA, ooit hoofdeconoom bij de Wereldbank, ooit secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken.

Dat Wouter Bos en André Rouvoet dit nu ter discussie stellen, is al redelijk eng - maar nog veel enger is het dat dit bericht boven de markt blijft hangen.

Geeneen minister, behalve de woordvoerder van Balkenende, stelt ons gerust. Nooit gedacht dat ik het ooit eens zou zijn met Jan Peter.

Waarom komt Bos niet voor de tv en zegt hij: ''Dames en heren, er is niks aan de hand. We komen niet aan de hypotheekrenteaftrek. In deze tijd van crisis kan dat echt niet.''

Door dat tot op heden (dinsdagmorgen twee uur in de ochtend) niet te doen, dalen de huizenprijzen verder, omdat juist de sterke huizenbezitters (de grote, maar ook rijke jongens) denken: dit gaat fout, ik haal mijn geld van de bank. De banken worden daardoor nog armer.

Ik geloof zelfs niet dat Ronald Gerritse, de secretaris-generaal van Financiën die van de regering moet onderzoeken hoe we de crisis te lijf moeten gaan, aan die hypotheekrente zal komen - al is hij ook een VU-jongen.

Waarom gebeurt dit dan?

Ik kan dat alleen maar verklaren uit electorale paniek bij de PvdA en de CU. De PvdA verschilt met de PVV nog maar één zetel. Er moet gedacht zijn: we moeten de mensen behagen die geen huis bezitten. Maar die kunnen straks ook geen hypotheek meer krijgen, omdat de bank die niet kan verschaffen.

Er is echt overal crisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden