Over twee weken kabinet

DEN HAAG - Jan Peter Balkenende denkt niet meer dan twee weken nodig te hebben voor de formatie van een nieuw kabinet.Nadat hij vrijdag door de koningin was benoemd tot formateur zei hij dat het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie donderdag 22 of vrijdag 23 februari rond moet kunnen zijn.

Balkenende kreeg van de koningin de opdracht mee 'op de kortst mogelijke termijn' een kabinet te formeren. Informateur Herman Wijffels had eerder op de dag zijn eindverslag aan de koningin aangeboden. Balkenende begint maandag gesprekken met de fractievoorzitters van de drie partijen over de verdeling van de ministersposten.

De verdeling van die posten moet binnen twee dagen rond kunnen zijn, aldus Balkenende. Daarna beginnen de gesprekken met de kandidaten.

De formateur wil rekening houden met het partijcongres van de PvdA op zaterdag volgende week. De partijtop van de sociaaldemocraten wil dan al de namen van bewindspersonen aan de achterban kunnen presenteren.

Het grootste probleem lijkt de verdeling van het ministerie van Sociale Zaken. CDA en PvdA azen beide op die belangrijke post.

Nadeel voor de PvdA is dat fractievoorzitter Wouter Bos zo goed als zeker minister van Financiën wordt. In de zogeheten driehoek van financiën, sociale zaken en het minder zware departement van Economische Zaken, lijkt het CDA de hoogste ogen te gooien voor Sociale Zaken, omdat de partij anders in de driehoek nauwelijks aan bod komt.

Ingewijden bij de PvdA houden daarom rekening met een staatssecretaris met veel bevoegdheden op dat departement onder een CDA-minister.

Balkenende wilde niet vooruitlopen op de vraag of er voldoende vrouwen of moslims in het kabinet zullen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden