'Over een paar jaar kun je nergens meer een huis kopen'

'Over een paar jaar is nergens in Nederland meer een huis te koop,' waarschuwt Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarskoepel NVM. Hij zegt dat de woningkrapte, zoals die zich voordoet rond Amsterdam, zich als een olievlek over Nederland verspreidt.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De NVM signaleerde donderdagmorgen bij de presentatie van de verkoopcijfers over het tweede kwartaal, in het Hilton Hotel in Amsterdam, een razendsnelle omslag in de woningmarkt. De afgelopen jaren stegen de woningprijzen en daalde het aanbod vooral in de Randstad. Maar de laatste tijd heerst ook in de omliggende gebieden een overspannen woningmarkt.

Volgens Jaarsma dreigt hierdoor een totale implosie van de woningmarkt. Alleen nieuwbouw kan het tij keren. De makelaars pleiten daarom voor een nieuwe minister van Bouw, in plaats van een minister van Wonen.

Waar in Amsterdam bij gebrek aan aanbod voor het derde achtereenvolgende jaar de verkopen van huizen dalen, ziet Jaarsma dit in steeds meer gemeenten gebeuren. In Amsterdam daalden de verkopen met bijna 22 procent, maar in Delft en Leiden werden ook rond de 18 procent minder huizen verkocht.

Instappers
Landelijk nam het aantal verkochte woningen, na vijftien kwartalen stijging, niet meer toe. In het tweede kwartaal bedroeg het aantal verkopen 43.000, 0,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de prijs van de huizen, gemiddeld 258.000 euro, ligt landelijk weer boven het niveau van voor de crisis en duidt op een krappe markt.

Jaarsma noemde Weesp als voorbeeld van de woningkrapte. Ook daar is de vraag naar huizen zo groot dat er vrijwel geen huizen te koop staan. Kopers hebben er geen keus. "In een steeds grotere cirkel buiten de Randstad raakt de woningmarkt oververhit," aldus de makelaarsvoorzitter. Er is vooral een tekort aan kleine appartementen voor instappers.

Jaarsma zegt dat veel Amsterdammers vanwege de hoge huizenprijzen naar buiten trekken. "Ze gaan bijvoorbeeld in Almere wonen. Vervolgens verhuizen Almeerders naar Lelystad." Maar ook op plekken in Friesland ziet Jaarsma de woningmarkt krapper worden. "In Opsterland dalen de verkopen van woningen door gering aanbod ook."

Krapste woningmarkt
Met uitzondering van enkele regio's, zoals Heerlen, gaat het aantal woningen dat in Nederland te koop staat volgens Jaarsma in recordtempo naar beneden. Er staan in Nederland nog maar 100.000 huizen te koop, terwijl alleen in de jaren voor 2004 minder huizen landelijk te koop stonden.

Overigens heeft Amsterdam niet meer de krapste woningmarkt van Nederland. In Midden-Kennemerland, met de plaatsen Castricum en Beverwijk, is het volgens Jaarsma wegens het geringe aanbod nog moeilijker een huis te bemachtigen dan in de hoofdstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden