Column

Over dat probleem wil niemand praten

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Hoe ontaardt wantrouwen in decadentie?

Er is in Duitsland (Berlijn) een Nederlandse hoogleraar migratieonderzoek - Ruud Koopmans - die tevens directeur is van de afdeling Migratie, Integratie en Transnationalisatie van het sociaalwetenschappelijke instituut WZB aan het Landwehrkanal. Deze professor deed onderzoek naar fundamentalisme onder Turkse en Marokkaanse moslims in zes Europese ­landen.

Hij wordt door een journalist, Wierd Duk, voor het AD geïnterviewd en die noteert deze schokkende uitspraak: "Je moet vaststellen dat van de miljard moslims bijna de helft een intolerante vorm van de islam aanhangt, waarbinnen haat jegens afvalligen en homoseksuelen en het schenden van vrouwenrechten normaal zijn."

"Van die 500 miljoen mensen, blijkt uit onderzoek, is tien tot twintig procent bereid om geweld te accepteren - ook tegen burgers - om de ­islam te verdedigen. Dat zijn minstens 50 miljoen moslims. Dan weet je waar die 'eenzame wolven', die terreuraanslagen plegen, vandaan komen. Die zijn helemaal niet eenzaam."

Interessant om te zien wat er vervolgens met deze uitspraken gebeurt. Omdat dit ­resultaat vermoedelijk enigszins resoneert met het gedachtegoed van Geert Wilders, ontkennen sommigen ter linkerzijde de wetenschappelijkheid van het onderzoek en beschuldigen ze professor Koopmans van ondeugdelijkheid. Ook journalist Wierd Duk zou vooringenomen zijn.

Vervolgens gaat een andere krant, de concurrent van het AD - NRC Handelsblad - na of het onderzoek van de hoog­leraar waar is of niet, of het deugde, en of dus de journalist zijn werk wel goed had gedaan. Die krant hoopte wellicht - dat mag ik wel stellen en het is mijn wantrouwen - dat het ­onderzoek niet zou kloppen en dat de journalist zijn werk niet goed had gedaan.

Wat blijkt? De resultaten van het onderzoek blijken waar. Sportief van NRC Handelsblad was dat het woord 'waar' vet werd afgedrukt. Je zou verwachten dat nu iedereen die de hoogleraar en de journalist wantrouwde zijn excuses ging maken of zich wat gedeisd hield. Het tegendeel is vet­gedrukt waar! Men wil nu onderzoek doen naar de data
van de hoogleraar. Hoe krankzinnig!

Uit al dat wantrouwen blijkt dat men niet aan de resultaten van dat onderzoek wil. Bewezen is nu namelijk dat we een levensgroot probleem hebben met moslims die een intolerante vorm van de islam aanhangen. Over dat probleem wil niemand praten, zelfs niet nu het wetenschappelijk onderbouwd is.

Zo wordt wantrouwen plus politieke correctheid gelijk aan zelfvernietiging.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden