'Over 10 jaar 100.000 pakketten per dag in Amsterdam'

Als de huidige groei doorzet, zal over tien jaar het aantal postpakketten dat door Amsterdam heengaat ruimschoots verdubbeld zijn, naar 100.000 per dag.

Per dag worden nu al 40.000 postpakketjes bezorgd in Amsterdam Beeld anp
Per dag worden nu al 40.000 postpakketjes bezorgd in AmsterdamBeeld anp

Dat zegt Walther Ploos van Amstel, lector city logistics aan de Hogeschool van Amsterdam.

Per dag worden nu al 40.000 postpakketjes bezorgd in Amsterdam. "Die groei naar 100.000 komt nog eens boven op alle pakjes voor bedrijven," zegt Ploos van Amstel. Hij ziet de laatste tijd vooral groei in levensmiddelenbezorging.

"Maaltijdboxen, boodschappen en avondmaaltijden worden steeds vaker aan huis bezorgd." Ook de vergrijzing zal het aantal pakketbezorgingen verder doen toenemen: "Over twee jaar wonen 220.000 senioren in de stad, die hun medicijnen steeds vaker online zullen bestellen."

Enorme belasting
De pakjes worden nu nog grotendeels door de stad gereden met bestelbusjes die niet alleen de smalle straten in het centrum regelmatig blokkeren, maar ook voor een hoop uitlaatgassen en drukte in de rest van de stad zorgen.

Verschillende bezorgdiensten komen vaak meerdere keren per dag een wijk binnen en staan daar dan voor dichte deuren. Afleveren bij de buren of later wéér die wijk in, zijn de mogelijkheden die nu voorhanden zijn.

Een verdubbeling van het aantal busjes kan de stad niet aan. Oplossingen met cargobikes, fietskoeriers of pakketkluisjes zullen niet afdoende zijn over tien jaar. Ploos van Amstel: "De pakketbezorging vormt een enorme belasting voor de woonwijk."

Innovatie
Start-ups springen in dit gat in de markt met inventieve oplossingen op buurtniveau, die het aantal verkeerbewegingen in de wijk kunnen terugdringen.

"Ik zie een duidelijke trend," zegt Ploos van Amstel, "en deze bedrijfjes dragen ook nog bij aan de sociale samenhang in de woonwijken."
Het gaat om diensten als BuurtMus, Confy en ViaTim. Zij zetten bijvoorbeeld buurtbewoners in die tóch al alle pakketjes van de buren aannemen en koppelen daar extra diensten aan als het 's avonds laten thuisbezorgen of het ophalen van te retourneren pakjes.

Een praatje aan de deur is bij de prijs inbegrepen.

Lees verder: Hoe verwerkt de stad straks 100.000 pakketten? [+]

220.000

Over twee jaar wonen er 220.000 senioren in de stad, die hun medicijnen steeds vaker online zullen bestellen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden