Oven uit zestiende-eeuwse bierbrouwerij opnieuw opgebouwd

De karakteristieke oven van de onlangs gevonden resten van de zestiende-eeuwse bierbrouwerij Het Delffse Wapen van IJsbrant Ben wordt opnieuw opgebouwd op een binnenplaats in het nieuwe wooncomplex De Keizer aan de Wijdesteeg in Amsterdam.

De oven vlak na de vondst, met ietsje rechts van het midden het deurtje van de oven. Beeld RINK HOF
De oven vlak na de vondst, met ietsje rechts van het midden het deurtje van de oven.Beeld RINK HOF

Bouwbedrijf en restaurateur de Nijs maakt het besluit om de oven te restaureren en te herbouwen op de plek waar die lange tijd stond, binnenkort bekend in het eigen personeelsblad. De oven van de brouwerij herinnert aan de vele industrieën die de stad toen telde, variërend van bierbrouwerijen tot zeepziederijen.

Loden leidingen
Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski stuitte begin vorige maand op de oven, die betrekkelijk gaaf tevoorschijn kwam. De loden leidingen en de bakstenen gootjes zaten er nog aan.

De directeur van de firma, Winfred de Nijs, was bijzonder getroffen door de vondst - waar ook nog turfresten in de vuuroven zaten - en waarvan de roosters en het ijzeren toegangdsdeurtje het overleefd hebben. Hij besloot dat de oven over anderhalf jaar weer steen voor steen wordt opgebouwd. De oven moet komen te staan op een van buitenaf ook toegankelijke binnenplaats zodat iedere bezoeker hem kan zien.

Gawronski is blij met het besluit. "Het duurt nog wel even voor het zover is. Maar wij zijn nu al bezig om de oven zo goed mogelijk uit elkaar te halen en op te slaan. Baksteen voor baksteen zullen we de boel weer opbouwen."

De Witte Eenhoorn
De zeepziederij maakte gebruik van de oven van de brouwerij, die in de zeventiende eeuw de naam De Witte Eenhoorn droeg. Uit het archeologisch onderzoek bleek dat deze meerdere malen is verbouwd.

Aan het einde van de eeuw raakte de fabriek buiten gebruik en werden er later pakhuizen gebouwd. In de twintigste eeuw kwamen er de autogarages van Hendrik Tabak.

Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski Beeld TON DAMEN
Stadsarcheoloog Jerzy GawronskiBeeld TON DAMEN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden