'Ouwehoeren' Fokkens: 'De rosse buurt is naar de knoppen'

Met Project 1012 zijn de Wallen kapotgemaakt door een overheid die niet begreep wat er gaande was. Een overdaad aan regels heeft de prostituees monddood gemaakt, schrijven Louise en Martine Fokkens.

Beeld ANP

De wereldwijd bekende Amsterdamse Wallen waren vroeger een visitekaartje van de stad, met veel Hollandse vrouwen. Waar is die tijd gebleven? We zien nu de hele rosse buurt naar de knoppen gaan. Het is een eenheidsworst van een feestende en op straat vretende toeristenmassa geworden. Bij het hysterische af. En de blote meiden komen bijna allemaal uit het buitenland. Dat vernietigt het sociale leven van de eens zo beroemde Wallen die wij altijd gekend hebben.

Wat is daar sinds Project 1012 toch ineens aan de hand? Waarom zijn het nu ineens vervlogen tijden op de Amsterdamse Wallen? Waar zijn die mysterieuze bordelen gebleven, waar je als man, als je zin had, kon flaneren en gluren naar de mooie klassemeiden? Bordelen waar die meiden niet naakt achter de ramen zaten en waar het nog spannend was. Waar je op je fietsje voor je naar je werk ging naartoe kon voor een snelle wip of een handjob.

De meeste vrouwen die op de oude Wallen achter het raam gingen zitten, werden goed voorgelicht door de bordeelhouders. En ze hadden allemaal een pooier. 'Pooier' was toen geen vies woord. Een pooier is niet bij voorbaat een crimineel en hij mocht al helemaal niet tijdens het pezen (de hoer spelen) in de hoerenkast komen. Als het nodig was, hielden de hoerenbaas en de meiden onder elkaar wel een oogje in het zeil.

Veel vrouwen uit het rosse leven zijn met hun mannen, hun pooiers, later iets van hun gading begonnen, hetzij een snackbar of café, een hotel, een pension of in de bloemen met een marktkraampje. Maar de echte penoze van de tijden van weleer is er helaas niet meer in ons Amsterdam. En ook de politie niet.

Simpel
Vroeger was het heel simpel en iedereen wist waar 'ie aan toe was. Als je op een bordeel de hoer wilde gaan spelen, overlegde je dat met de bordeelhouder of -houdster. Voor je kon beginnen, moest je je melden bij de zedenpolitie op het bureau Marnixstraat. Daar werd je paspoort gecontroleerd op echtheid. Je moest 21 jaar zijn, of getrouwd, om in een bordeel te mogen werken, en je had een boekhouder nodig om de belasting te regelen en in te vullen. Simpel toch?

Nu is alles ingewikkeld gemaakt. De prostitutie moet eenvoudiger geregeld worden als je in het rosse leven wil stappen. Tegenwoordig moet je je als prostituee melden bij de Kamer van Koophandel en niet bij de politie. Het moet niet gekker worden. En dan de vragen die ze daar stellen als je je komt aanmelden. 'Hoeveel klanten krijgt u per dag? En wat betalen die u?' 'Pardon? Wat gaat u dat aan? Wat zalle we nou krijge? Dat weet je toch nooit van tevoren?' En zo ben je uitgeteld, en word je van tevoren al uitgebuit. Dus je geeft er maar een slinger aan, anders word je niet ingeschreven. En iedereen bemoeit zich maar tegen de prostituees aan. Zo wil geen Hollandse vrouw er meer werken. Het is de wereld op z'n kop. Politiemensen zijn monddood gemaakt. Ze weten niet meer wat er achter de ramen speelt.

Hoge heren
De politie moet weer kunde en kennis krijgen van wat er speelt. En het toezicht met een team in goede overtuiging doen. Heel gewoon iedereen controleren en door de Hollandse molen halen, ook de vrouwen uit het buitenland. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat helpt de criminaliteit hopelijk de hoerenkast uit. Maar nee. De hoge heren op het gemeentehuis weten alleen maar van ­saneren en onteigenen. Zij hebben ­gestudeerd, dus verzinnen ze nieuwe regels. Dus dan roepen ze dat pooiers criminelen zijn en dat er een pooierloze hoerenkast zou moeten komen. Lukt niet. 'Dat is toch gek hè? Hoe bestaat het?' zegt de overheid, en ze roept meteen de projectgroep bijeen. Grote paniek. 'Hoe kan dat nou?' roepen de hoge heren. 'Wij doen het toch zo goed?'

Wordt het niet tijd dat de echte dames uit het rosse leven weer eens in het goede daglicht worden gezet? En dat Amsterdam niet alleen zoekt naar een klassetoerist, maar ook naar de klasseprostituee? Want het is nu armoe op de Amsterdamse Wallen. Wie de schoen past, die trekke hem aan. Burgemeester Van der Laan, we komen graag binnenkort eens met u praten over hoe het eigenlijk moet.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden