Plus

‘Outbreak Management Team adviseert korte, lichte lockdown’

Korte ‘lockdownachtige maatregelen’ moeten de vierde coronagolf intomen. Zo luidt volgens ingewijden het nieuwste OMT-advies aan het kabinet.

Bas Soetenhorst
Het mondkapje is inmiddels weer verplicht in de supermarkt en andere winkels.  Beeld ANP
Het mondkapje is inmiddels weer verplicht in de supermarkt en andere winkels.Beeld ANP

Het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste regeringsadviseurs rond de pandemie, zou aanraden gedurende twee weken evenementen niet door te laten gaan en bioscopen en theaters weer op slot te gooien. Er zou weer een maximaal toegestane groepsgrootte gaan gelden. Naar verluidt wil het OMT dat de sluitingstijden van de horeca weer vervroegd worden en dat alle bezoekers – ook van cafés – opnieuw een vaste zitplaats krijgen toegewezen. Scholen kunnen wel openblijven, vindt het OMT.

Volgens een bron uit het OMT zijn verstrekkendere maatregelen, zoals een avondklok, ‘nu niet aan de orde’, maar de cijfers lopen zó hard op, dat een korte klap nodig is.

Negatief testbewijs

Het is nog niet duidelijk of de regering de adviezen overneemt. Vanmorgen was er opnieuw overleg op het Catshuis. Morgen worden de maatregelen officieel bekendgemaakt tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Rond het middaguur deden tegenstrijdige berichten de ronde over de vraag of ook een ‘2G-benadering’ onderdeel is van het OMT-advies. Daarbij zouden na het beëindigen van de lockdown alleen nog gevaccineerde of van corona herstelde mensen welkom zijn in openbare gelegenheden, en is het niet meer mogelijk een QR-code te bemachtigen met een negatief testbewijs.

Zo’n aanpak ligt politiek uiterst gevoelig. Veel partijen in de Tweede Kamer zijn tegen dit in hun ogen harde onderscheid tussen wel- en niet-gevaccineerden. In Oostenrijk en enkele Duitse deelstaten is hier al sprake van.

Culturele sector teleurgesteld

De vraag is ook of een termijn van twee weken afdoende zal zijn om de vierde golf af te vlakken, of dat na die periode een verlenging opdoemt van de nieuwe beperkingen.

De culturele sector reageert alvast teleurgesteld op de nu uitgelekte voorgestelde maatregelen. ‘Nieuwe restricties zijn niet nodig en zorgen, wederom, voor programmatische en financiële wanhoop bij artiesten, kunstenaars, podia, musea, producenten, monumenten en festivals,’ aldus een persbericht van de Taskforce culturele en creatieve sector.

‘Lokaal code zwart’

Vanuit de hoek van medici en epidemiologen werd de afgelopen dagen opgeroepen tot een forse ingreep. Er liggen ruim 1600 coronapatiënten in de ziekenhuizen en een dikke 300 op de ic’s. In Limburg vrezen artsen een ‘zorginfarct’ en ‘lokaal code zwart’, omdat de toestroom van patiënten te groot is.

Volgens het kabinet is het landelijk nog niet alarmfase één. “In Limburg is het druk,” zei minister De Jonge dinsdag. “Het moet wel eerlijk worden verdeeld. We moeten solidair zijn. Dus andere ziekenhuizen moeten ook andere zorg afschalen om ruimte te maken voor coronapatiënten. Dat is heel vervelend, maar het moet wel.”

Vorige week gingen, ruim een maand na de grote versoepelingen, de eerste restricties alweer in. Minstens de helft van de tijd moet er vanaf thuis worden gewerkt, mondkapjes zijn op veel plekken weer verplicht, behalve daar waar gewerkt wordt met de coronapas. Die geldt als toegangsbewijs in de horeca, cultuurinstellingen, in zwembaden en sportscholen.

Na een wetswijziging wordt de QR-code ook ingevoerd voor pretparken en dierentuinen. De uitbreiding van de coronapas naar de werkvloer, voor niet-essentiële winkels en in de zorg wordt waarschijnlijk voorbereid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden