Plus

Oudste snowboardleraar (76) wil nog jaren door

Jan-Willem Verhoeff gaat met zijn 76 jaar nog alle pistes af in Oostenrijk. Hij is veruit de oudste snowboardleraar van Nederland. 'Ik merkte meteen: ik kan dit.'

Jan-Willem Verhoeff is 76 jaar oud en nog lang niet van plan te stoppen als snowboardleraar. Beeld Marco de Swart
Jan-Willem Verhoeff is 76 jaar oud en nog lang niet van plan te stoppen als snowboardleraar.Beeld Marco de Swart

fgelopen maand heeft hij al een skisafari gedaan en binnenkort vertrekt hij opnieuw naar het Zillertal in Oostenrijk om een skireis te begeleiden als snowboardleraar. Samen met wintersporters die misschien half zijn leeftijd zijn, duikt hij dan weer blauwe, rode en zelfs zwarte pistes af.

In de skihal van SnowWorld Zoetermeer blijkt dat het boarden de 76-jarige Jan-Willem Verhoeff verrassend weinig moeite kost. Soepel draait de Amsterdammer zijn bochtjes, alleen zijn gezicht verraadt dat hij de AOW-gerechtigde leeftijd ver gepasseerd is. Verhoeffs lijf oogt als dat van een man van in de veertig. De armen gespierd, een trendy blauwe broek maakt de outfit af.

Hongerwinter
Maar in mei wordt hij toch echt 77. "Mijn bouwjaar is 1941," glimlacht hij. Hoe oud dat is? Verhoeff herinnert zich de Hongerwinter nog vaag. "We moesten lang in de rij staan voor een pannetje soep, ik was bijna vier. En op de weilanden voor ons huis in West - bebouwing was er toen nog niet - dropten Engelse piloten voedselpakketten."
Zijn verhaal is onalledaags: in zijn jeugd was Verhoeff niet bijzonder sportief. Voetballen vond hij niets, liever las hij Simon Vestdijk.

Later studeerde hij Nederlands. Pas later in zijn leven startte hij met windsurfen en langlaufen en vanaf de jaren tachtig met skiën. "Eigenlijk was ik ontevreden over mijn prestaties. Ik kwam een berg af, dat was het."

Dat veranderde toen de neerlandicus na de eeuwwisseling in het Franse Tignes op 61-jarige leeftijd kennismaakte met snowboarden, de sport die in de jaren negentig grote populariteit had verworven. "Ik merkte meteen: ik kan dit. De houding is hetzelfde als bij het windsurfen."

Tijdens een vakantie in Les Arcs kwam hij op het idee snowboardleraar te worden. Verhoeff meldde zich voor een officiële cursus bij de Oostenrijkse snowboardvereniging en slaagde.

Vervolgens klopte hij aan bij skischool Karl Maier in Rauris. "Ik vroeg: heb je werk voor me? Maier zei: spreek je Duits? Ik antwoordde: zeker, en ook Engels, Frans en Nederlands. Ik heb twaalf winters snowboardles gegeven daar."

Inmiddels is Verhoeff de oudste snowboardleraar van Nederland en misschien ook wel van Oostenrijk. "Ik ben gedurende al die jaren in elk geval nooit een oudere tegengekomen," zegt hij.

Rustiger aan
Met bijna 77 jaar doet hij het tegenwoordig
iets rustiger aan. "Elke winter geef ik nog maximaal drie weken les." Veel moeite kost dat niet. "In de herfst ga ik altijd met oud-collega's van de Hogeschool van Amsterdam op fiets­vakantie in de Ardennen. Dat vind ik beduidend riskanter."

Wat is zijn geheim? "Ik heb geen overgewicht, rook niet en drink zelden meer. Verder eet ik sinds kort nauwelijks vlees." Verhoeff onderhoudt zijn lichaam goed. "Ik zit twee tot drie keer per week in de sportschool. En dan niet alleen cardio, ook gewichten. Die jonge jongens kijken soms verbaasd dat ik met gewichten van twintig kilo oefen."
Verhoeff weet niet hoe lang hij de Oostenrijkse pistes nog af kan blijven zoeven. "Zo lang ik het fysiek en psychisch volhoud." Voorspellingen doet hij niet. "Ik ga af op wat ik voel. Maar ik hoop tot na mijn tachtigste."

Nawoord

Deze krant heeft bij de Nederlandse Skivereniging nagevraagd of Jan-Willem Verhoeff inderdaad de oudste snowboardleraar van het land is. Commer­cieel directeur Bert Romani zegt de claim onmogelijk te kunnen bevestigen. "We houden dat niet bij, maar met die leeftijd is de kans in ieder geval heel groot."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden