Oudste kraakpand Slangenpand in vrije verkoop

De ontwikkeling van het oudste kraakpand van de stad, het Slangenpand in de Spuistraat, als creatieve broedplaats dreigt niet door te gaan. De prijs die eigenaar De Key vraagt is te hoog. Bovendien stelt de corporatie extra eisen bij de verkoop aan het stadsdeel.

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Stadsdeel Centrum zou het pand kopen om het vervolgens door te verkopen aan Boei. Dat is een organisatie die onder andere industrieel erfgoed restaureert en beheert. Boei zou in het pand vijftien atelierruimtes en een 'artmall' gaan exploiteren. Door de hoge vraagprijs van de Key, 2,5 miljoen euro, dreigt deze constructie zonder een subsidie van negen ton financieel onhaalbaar te worden. Bovendien moet het pand ook nog grondig worden gerenoveerd.

Stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje (Bouwen en Wonen): 'Zelfs al zou De Key het pand gratis weggeven, dan zijn de kosten per atelier wel erg hoog.' Het dagelijks bestuur wil daarom afzien van de aankoop, maar uiteindelijk beslist de deelraad.

Kettingbeding
De krakers van het pand verdenken De Key ervan doelbewust de aankoop door het stadsdeel te frustreren. De vraagprijs ligt beduidend hoger dan de prijs die de Key er in 2008 voor heeft betaald, terwijl de vastgoedprijzen in Amsterdam juist zijn gedaald. Ook is de lange lijst van eisen in het koopcontract, in een kettingbeding, opvallend. Zo bepaalt De Key wie de renovatie moet uitvoeren, dat het pand moet worden ontruimd, desnoods met geweld, en dat de opvallende slang op de gevel voorgoed verwijderd wordt. Mark Bakker van het Slangenpand: 'Waarschijnlijk heeft De Key een andere partij die bereid is meer te betalen en wil ze van de gemeente af.'

Het Slangenpand is een petitie begonnen, die inmiddels door bijna tweeduizend mensen is ondertekend. De Key ontkent dat er een nieuwe koper is. Woordvoerder Manou Hebben: 'We willen het Slangenpand tegelijk met onder meer de verderop gelegen Tabakspanden opknappen. Hier ligt al een aanvraag voor. We zijn bang dat als het Slangenpand wegvalt, er niet één pand wordt gerenoveerd. Dat de krakers eruit moeten, is logisch. Je kunt niet renoveren als er nog mensen wonen.'

De kwestie wordt vanavond besproken in de Commissie Bouw en Wonen van het stadsdeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden