Oudste fossiel Zuid-Amerikaanse dino gevonden

Wetenschappers hebben in Patagonië het oudste tot nu toe bekende fossiel van de Abelisaurus gevonden. Ze vonden de resten van de dino, die wel wat weg heeft van de Tyrannosaurus Rex, in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Het dier stamt uit de Juratijd, zo'n 150 tot 200 miljoen jaar geleden, en de 'latino-dino' blijkt nu miljoenen jaren ouder dan wetenschappers aannamen.

Dat zei de Duitse paleontoloog Oliver Rauhut van de Ludwig-Maximilians-Universität in München woensdag. Hij was bij de opgravingen van het fossiel. Hiervan wordt verslag gedaan in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society. Wetenschappers hebben het dier 'Abelisaurus van het Ochtendgloren' genoemd.

Volgens Rauhut is de vondst van groot belang, omdat hij nieuw licht werpt op de oorsprong van de Abelisaurus. Tot nu toe was alleen bekend dat het dier in het Krijt-tijdvak leefde (circa 145-66 miljoen jaar geleden). Deze vondst toont aan dat het dier ouder is en zich blijkbaar aanpaste aan veranderende omstandigheden. Zo zijn de voorpoten van het oude dier veel sterker ontwikkeld dan in het Krijt.

De Abelisaurus kon wel 10 meter groot worden. Het was een tweebenige vleeseter, net zoals de Tyrannosaurus. Beide beesten hadden korte voorpootjes, die wat hulpeloos in de lucht hingen. Ze woonden niet op dezelfde plek. De Abelisaurus leefde op het zuidelijk halfrond en de Rex op het noordelijk halfrond.

Met de vondst blijft er nog wel een raadsel bestaan. Toen de oude Abelisaurus op de aarde rondliep vormde al het land nog het supercontinent Pangaea. De huidige werelddelen waren nog niet door oceanen van elkaar gescheiden. Rauhut vraagt zich af waarom de Abelisaurus nooit op het noordelijke halfrond terecht is gekomen. Hij vermoedt dat een enorme woestijn in het midden van Pangaea hem tegenhield.

Het fossiel van de dino wordt nu nog in Argentinië onderzocht. Wetenschappers verwachten dat ze nog veel meer nieuwtjes over het dier zullen ontdekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden