Oudste film gebaseerd op Dickens-boek gevonden

Een archivaris van het Britse Film Instituut (BFI) is op een filmfragment uit 1901 gestuit dat de oudste filmbeelden blijkt te bevatten van een karakter uit de boeken van Charles Dickens. De film is slechts een minuut lang en is gebaseerd op de straatveegster in het boek 'Bleak House'.

Charles Dickens. Beeld Getty Images
Charles Dickens.Beeld Getty Images

De archivaris was filmmateriaal over China aan het onderzoeken toen ze in de kaartenbak een vermelding zag van 'De Dood van Arme Jo', vermeld als 'The Death of Poor Joe' in de filmcatalogus, maar het is Jo in het originele boek. Ze herkende er een Dickens-karakter in. Tot haar verbazing bleek de film ook nog in het archief te zitten en intact te zijn.

Scrooge
De Briste filmpionier G.A. Smith maakte de film die is opgenomen in de Engelse badplaats Brighton in maart 1901. Jo werd gespeeld door zijn vrouw Laura Bayley. De voorheen oudste film gebaseerd op het werk van Dickens stamt ook uit 1901 en betreft 'Scrooge or Marley's Ghost', maar die film werd opgenomen in november van dat jaar.

Volgens het BFI is het mogelijk dat de film naast het werk van Dickens, ook geïnspireerd is op het sprookje van Hans Christian Andersen 'Het meisje met de zwavelstokjes', die net als Dickens' straatveger aan een noodlottig einde komt en doodvriest in de straat.

200 jaar

Dickens, wiens geboorte 200 jaar geleden vorige maand wereldwijd werd herdacht, is bekend van romans als 'Oliver Twist', 'David Copperfield' en 'A Christmas Carol'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden