Oudste drukpers van de stad krijgt nieuw leven in Eindhoven

Een van de oudste nog werkende drukpersen in de stad, de Johannisberg Schnellpresse uit 1906, is donderdag opgehaald bij drukkerij Van Ravensberg in de Utrechtsedwarsstraat en overgebracht naar een nieuwe eigenaar in Eindhoven.

De drukpers, een gietijzeren bakbeest van vijf ton, verlaat de drukkerij in de Utrechtsedwarsstraat. Beeld Jesper Boot
De drukpers, een gietijzeren bakbeest van vijf ton, verlaat de drukkerij in de Utrechtsedwarsstraat.Beeld Jesper Boot

Een loodzware klus, niet alleen omdat het gietijzeren bakbeest vijf ton weegt, maar ook omdat het vertrek van de drukpers een dramatisch einde symboliseert van een oud Amsterdams familiebedrijf.

In oktober kwam wielerfanaat Evert van Ravensberg op 64-jarige leeftijd om het leven tijdens een verkeersongeluk in Ouderkerk.

Van Ravensberg was de vijfde generatie binnen het bedrijf dat in 1842 begon als reclamebureau. In 1924 werd een drukkerij overgenomen, inclusief de Johannisberg.

De drukpers leverde theateraffiches af voor optredens van Josephine Baker in Carré en Pia Beck in jazzclub Blue Note, maar ook duizenden aankondigingen van vastgoedveilingen in de stad.

Onverwoestbaar
De laatste jaren werd de pers gebruikt om kant-en-klare theateraffiches te bedrukken met plaats en tijd, zegt Bas Aalbersberg, die de drukkerij in 2012 overnam.

"Evert leerde me werken op de pers. Hij was een gedreven man, dus het kwam erop neer dat hij alles deed. Na zijn overlijden moest ik het voor het eerst helemaal alleen doen."

De Johannisberg, toch meer dan honderd jaar oud en in bedrijf, lijkt onverwoestbaar te zijn.

Aalbersberg zet de drukkerij voort in Diemen en daar is in de bedrijfsvoering geen plaats meer voor de antieke drukpers. "Maar hij kan nog gerust honderd jaar mee. Het doet pijn om hem te zien vertrekken, maar we zijn blij dat de pers in gebruik blijft."

Want ook aanwezig bij het transport: Jan-Willem van der Looij, de nieuwe eigenaar. Afkomstig uit Eindhoven, waar hij met zijn bedrijf Mizprint actief is in de lokale kunstwereld.

"Ik wil hem gebruiken voor kunstaffiches in kleine oplagen. Ik begrijp dat het wel een paar maanden kost om er goed mee te leren werken, maar daar verheug ik me juist op."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden