Oudste coffeeshop van Amsterdam slachtoffer van afstandscriterium

Mellow Yellow, de oudste coffeeshop van de stad, is een van de acht coffeeshops die per 1 januari moeten sluiten, omdat ze te dicht bij een school liggen.

Ook Mellow Yellow, de eerste coffeeshop van Amsterdam, moet dicht. De zaak begon ooit aan de Weesperzijde, maar huist tegenwoordig op de Vijzelgracht. Beeld Rink Hof
Ook Mellow Yellow, de eerste coffeeshop van Amsterdam, moet dicht. De zaak begon ooit aan de Weesperzijde, maar huist tegenwoordig op de Vijzelgracht.Beeld Rink Hof

Naast Mellow Yellow, geopend in 1972 aan de Weesperzijde, gaat het om de coffeeshops Biba in Centrum, High Time en Lucifera in West en Space Mountain, Today, De Graal en De Kroon 3 in Zuid.

Dat bevestigt een woordvoerder van de burgemeester. Eberhard van der Laan liet eind november weten zich aan zijn afspraak te willen houden die hij in 2011 met de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, had gemaakt.

Die afspraak houdt in dat Amsterdam de wietpas niet hoeft in te voeren, waardoor toeristen de shops kunnen blijven bezoeken, maar de stad moet dan wel voldoen aan het afstandscriterium: geen coffeeshops die minder dan 250 meter verwijderd zijn van middelbare scholen of mbo.

Gedoogverklaring
Elf coffeeshops zijn sindsdien al gesloten en van de overige veertien die onder het afstandscriterium vallen, mogen er zes voorlopig openblijven, omdat de Amsterdamsche School aan de Nieuwezijds Voorburgwal zal verhuizen.

Het gaat om Resin, Mediterrané, Utopia, De Kroon 2, De Kuil en El Guapo. Mocht er geen nieuwe school in het gebouw komen, dan kunnen deze coffeeshops weer een gedoogverklaring aanvragen.

Ook staat de gemeente mogelijk toe dat er nieuwe coffeeshops bij komen die op meer dan 250 meter van een middelbare school of mbo liggen.

Drukte
Het Bonger Instituut voor Criminologie, verbonden aan de UvA, constateerde afgelopen jaar een toegenomen drukte in de coffeeshops en adviseerde niet nog meer shops te sluiten.

Ook de coffeeshops en de Bond voor Cannabis Detaillisten zijn tegen sluiting onder meer vanwege de almaar toenemende drukte.

De coffeeshops vinden de sluiting symboolpolitiek: 'Het is wel mijn brood' [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden